Журналістська премія ім. о. Жака Амеля стала міжнародною
  • Срд, 06/12/2023 - 14:06
У Римі відбулася презентація шостого нагородження відзнакою, створеною на честь французького священика, вбитого 2016 року під час служіння Святої Меси, яка цього року вперше матиме міжнародний вимір.

Досягнувши вже шостого нагородження, журналістська премія ім. отця Жака Амеля стає міжнародною, відкрившись на журналістів з усього світу. Вручення відзнаки відбудеться наприкінці січня 2024 року в Люрді, під час міжнародної зустрічі журналістів з нагоди вшанування святого Франциска Сальського.

Період потрясінь

Тема Премії імені отця Жака Амеля 2024 року присвячена труднощам сьогодення, не лише на геополітичному рівні, але й у контексті Церкви. Виклик для католицьких медіа по всьому світу – розповісти про те, що мир завжди можливий через діалог і зустріч. На такому посланні наполегливо наголосила Розелін Амель, сестра священика, вбитого у 2016 році під час Святої Меси у своїй церкві в Сент-Етьєн-дю-Рувре, поблизу Руана, що в Нормандії.

Тим, хто запитує її, яке послання залишив її брат світові в ці часи, сповнені болю і страждань, Розелін без вагань відповідає: «Мій брат сказав би: "Всіма силами, зі смиренням і щирістю шукайте спосіб стати на шлях миру, незважаючи ні на які труднощі"». Зрештою, так вчинила і вона сама, категорично відмовляючись ненавидіти або відчувати будь-яке бажання помститися вбивцям свого брата. Ледве минув рік після драматичних подій, свідком яких вона стала з невеликої відстані, вона спромоглася познайомитися з матір'ю одного з убивць. «Я пішла до неї не для того, щоб почути її прохання про прощення, – згадувала вона на прес-конференції, – а для того, щоб розділити свій біль з болем матері молодої людини, яка вбила священика».

 

На аудієнції з Папою

Втретє за сім років Розелін зустрілася з Папою Франциском. У подарунок вона привезла з собою одну з останніх проповідей, написаних отцем Жаком Амелем і присвячених Великодню, а також плакат зі словами пісеньки, яку вона часто співала з братом у дитинстві: «Прилети, прилети голубко з оливковою гілкою в наші серця і в наш світ, де повинен панувати мир...».

Вбитий з ненависті до віри

Жахливе вбивство отця Амеля, якого терористи змусили стати на коліна перед вівтарем під час Євхаристії, щоб перерізати йому горло, спонукало Папу Франциска надати спеціальний дозвіл для прискорення канонічного процесу беатифікації, який нещодавно завершив свій дієцезіальний етап.