Знайомимось з новим документом Дикастерія Віровчення
  • Чтв, 09/11/2023 - 14:24
Продовжую знайомити з новими документами Дикастерія Віровчення. Цим разом на тему хрещення трансексуальних осіб, а також участі трансексуальних і гомосексуальних осіб в Таїнствах Хрещення і Подружжя.
14 липня 2023 року до нашого Дикастерію надійшов лист від Преосвященного владики Жозе Негрі, єпископа Сант-Амаро, Бразилія, в якому міститься кілька запитань, що стосуються можливої участі в таїнствах хрещення та шлюбу трансексуальних осіб та осіб, які гомоафективних (omoaffettive).
 
Після вивчення цього питання, цей Дикастерій відповів на нього наступним чином.
 
Відповіді Дикастерії Його Високопреосвященству монсеньйору Негрі
 
Наступні відповіді повторюють, по суті, основний зміст того, що вже було підтверджено в минулому на цю тему цим Дикастерієм .
 
1. Чи особа транссексуальна може бути охрещена?
Транссексуал, який пройшов гормональну терапію та хірургічну операцію зі зміни статі - може прийняти хрещення на тих самих умовах, що й інші вірні, якщо немає ситуацій, в яких є ризик виникнення публічного скандалу або дезорієнтації серед вірних. У випадку дітей чи підлітків з проблемами транссексуального характеру, за умови належної підготовки і бажання, вони можуть прийняти Хрещення.
При цьому необхідно враховувати наступне, особливо коли є сумніви щодо об’єктивної моральної ситуації, в якій опинилася людина, або щодо її суб’єктивної схильності до благодаті. У випадку з Хрещенням Церква вчить, що при прийнятті Таїнства без покаяння за тяжкі гріхи, суб’єкт не отримує освячуючої благодаті, хоча і отримує сакраментальний характер. У Катехизмі сказано: «Таке уподібнення до Христа і Церкви, здійснене через Духа, є незнищенним (Тридентський Собор: DS 1609), воно завжди залишається у християнина як позитивна диспозиція до прийняття благодаті, як обітниця і запевнення Божої опіки, як покликання до Божого культу і до служіння Церкві» .
Святий Тома Аквінський вчив, що коли перешкода для благодаті зникає, у того, хто прийняв Хрещення без належних предиспозицій, печать цього таїнства сама по собі «є безпосередньою причиною, яка спонукає до отримання благодаті» . Святий Августин Гіппонський нагадував про це, кажучи, що навіть якщо людина впадає в гріх, Христос не знищує викарбованої печаті, отриманої ним у Хрещенні, а шукає (quaerit) грішника, в якому видавлена ця печать, яка передає його (ред. грішника) йому (ред. Христу), бо ця видавлена печать Хрещення ідентифікує його як свою власність.
Таким чином, ми можемо зрозуміти, чому Папа Франциск хотів підкреслити, що хрещення «є дверима, які дозволяють Христові Господеві оселитися в нашій особі, а нам зануритися в Його Таїнство» . Це конкретно означає, що навіть двері Таїнств не повинні бути зачинені з будь-якої причини. Особливо це стосується коли йдеться про таїнство, яке є «дверима», про Хрещення [...] Церква - це не митниця, а отцівський дім, де є місце для кожної людини з її життєвим тягарем» .
Отже, навіть коли залишаються сумніви щодо об’єктивної моральної ситуації людини або щодо її суб’єктивної схильності до благодаті, ніколи не можна забувати про цей аспект вірності безумовної Божої любові, здатної навіть з грішником укласти безповоротний завіт, завжди відкритий до розвитку, який також є непередбачуваним. Це справедливо навіть тоді, коли в тому, хто кається, не виявляється в повній мірі мета виправлення, бо часто передбачуваність нового падіння «не підриває автентичності наміру» .
У будь-якому випадку, Церква завжди повинна закликати до повного життя всіма наслідками отриманого хрещення, розуміння яких потрібно завжди поглиблювати і відкривати впродовж усього шляху християнського втаємничення.
 
2. Чи може транссексуал бути хресним батьком або хресною матір’ю?
За певних умов дорослий транссексуал, який пройшов гормональну терапію та операцію зі зміни статі, може бути хресним батьком чи хресною матір’ю. Однак це не є правом, а лише обов’язком, тому пастирська розсудливість вимагає на це не дозволяти, якщо існує небезпека скандалу, неправомірної легітимізації або дезорієнтації у виховній сфері церковної спільноти.
 
3. Чи може транссексуал бути свідком на вінчанні?
У сучасному всесвітньому канонічному праві немає нічого, що забороняло б транссексуальній особу бути свідком під час укладання подружжя.
 
4. Чи двоє гомоафективних осіб можуть бути батьками дитини, яка має бути охрещена, і яка була усиновлена або отримана в інший спосіб, наприклад, через сурогатне материнство?
Для того, щоб охрестити дитину, повинна бути обґрунтована надія, що вона буде вихована у католицькій релігії (пор. кан. 868, § 1, 2 o ККП; кан. 681, § 1, 1o ККСЦ).
 
5. Чи може гомосексуаліст (особа гомоафективна) або його співмешканець бути хресним батьком охрещеного?
Згідно з кан. 874 § 1 ККП, 1 і 3 ККСЦ, особа може бути хресним батьком або хрещеною матір’ю, якщо вона має відповідні для цього кваліфікації (пор. 1-й) і «веде життя згідно з вірою та завданням, яке бере на себе» (3-й) і пор. кан. 685, § 2 ККСЦ). Інша справа, коли співжиття двох гомосексуальних осіб полягає не в простому співжитті, а в стабільному і задекларованому uxorio (тобто як чоловік і жінка), і як таке відоме спільноті.
У будь-якому випадку, належна душпастирська розсудливість вимагає, щоб кожна ситуація була мудро обдумана, щоб зберегти Таїнство Хрещення, а особливо його прийняття, яке є дорогоцінним благом і яке потрібно берегти, оскільки воно необхідне для спасіння .
Водночас потрібно враховувати реальну цінність, яку церковна спільнота надає обов’язкам хресних батьків і хресних матерів, роль, яку вони відіграють у спільноті, і ту увагу, яку вони виявляють до вчення Церкви. Нарешті, це також можливість того, що інша особа в родинному колі може виступати гарантом правильної передачі католицької віри особі, яку хрестять, знаючи, що вона може допомагати охрещеній під час обряду не тільки як хресний батько чи хресна мати, але й як свідки обряду хрещення.
 
6. Чи може бути свідком під час укладення подружжя гомоафективна (гомосексуальна) особа або співжитель?
У нинішньому універсальному канонічному законодавстві немає нічого, що забороняло б такій особі, яка погоджується бути свідком під час укладення шлюбу.
 
P. S. Переклад звісно недосконалий. Якщо в ньому була допущена суттєва помилка, буду вдячний, якщо хтось на неї доброзичливо вкаже.