Звернення Митрополита Львівського Архієпископа Мечислава Мокшицького у 15 річницю візиту св. Йоана Павла ІІ до Львова
  • Суб, 11/06/2016 - 10:56

Всечесні Отці та Богопосвячені Особи!
Улюблені Брати і Сестри!

15 років тому Україна почула з вуст св. Йоана Павла ІІ батьківське повчання: „Христос – Дорога, Правда і Життя”. Саме з таким посланням Святіший Отець прибув до нашої Церкви, котра піднімалася з великого упокорення, якого досвідчила. Гасло Його паломництва до України мало на меті показати потребу поновного прийняття Ісуса та Його Євангелія як способу життя і мету душпастирського шляху Церкви, а також молодої державності України, що будувала свою ідентичність самостійної держави.

Очікуваний впродовж багатьох років візит св. Йоана Павла ІІ мав принести послання надії та миру та укріпити у вірі та заохотити спільноту Божого Народу відважно стати на сторону Бога. Серед багатьох слів, найбільше ми запам`ятали ті, сказані у Львові: „Duc in altum! „Випливи на глибінь, випливи на глибінь львівська латинська Церкво! Господь з тобою! Не бійся труднощів, які також сьогодні з`являються на твоєму шляху. З Христом переможеш! Відважно прямуй до святості: в ній прихована вірна обітниця справжнього миру і постійного розвитку” […] Львівська латинська Церкво, нехай заступаються за тобою всі святі чоловіки та жінки, що збагатили твою історію. Нехай оточують тебе особливою опікою блаженні архієпископ Яків Стрепа та Йосиф Більчевський разом з отцем Зигмундом Гораздовським. Львівська Церкво, Іди вперед з довір’ям в ім’я Христа, Відкупителя світу і людини.”

Через п`ятнадцять років слід повернутися до тих слів і запитати себе: чи вистачило нам відваги щоб здійснилися ті слова? Чи зробили ми все щоб наблизити себе до святості і вчинити світ навколо нас кращим, через свідчення віри? Як відповідальні й зрілі у вірі католики пошукаймо відповіді відкриваючи перед собою правду і роблячи іспит совісті з тих п`ятнадцяти років дякуючи за укріплення у вірі в нашому щоденному житті, за відважні рішення крокування за Христом, за кожну парафіяльну спільноту і особу покликану до служіння в Церкві. Перепросімо також за недбальство щодо блага, яким ми злегковажили і яке занедбали, а також забули прохання св. Йоана Павла ІІ щоб відважно вийти за Христом – Дорогою, Правдою та Життям.

Нагодою до цього будуть подячні урочистості, на які я Вас запрошую до Львова у наступну суботу 18 червня. Очолить їх Державний Секретар Апостольської Столиці Кардинал Пєтро Паролін, котрий з цієї нагоди приїде до нас з Ватикану.

Прибудьте до нашої архікатедри щоб у спільноті Церкви виразити вдячність св. Йоану Павлу ІІ за велику турботу якою оточував нас за життя, і тепер – як Святий Католицької Церкви. Урочиста Свята Меса буде звершена о 10.00, а о 16.00 ми освятимо ділянку де буде зведена нова церква та центр св. Йоана Павла ІІ по вул. Стрийській.

З багатьох парафій та деканатів вже зголосилися паломницькі групи, і за те я щиро дякую. Водночас заохочую решту спільнот і священиків організувати поїздку на такі важливі подячні урочистості. Нехай це буде велике свідчення віри про нашу присутність, яка вже понад шістсот років формує лик цієї землі.

Усім сердечно благословлю і дякую за паломницький труд до мощей св. Йоана Павла ІІ, які знаходяться у нашій архікатедрі.

 

+ Мечислав Мокшицький
Архієпископ Митрополит Львівський

Вих. 243/16
Львів, 10 червня 2016 р.

 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

Це звернення слід прочитати у неділю 12 червня 2016 року під час кожної Святої Меси.

о. Славомір Зелінський OFM Conv
Директор ВЗД

Вих. 243/16
Львів, 10 червня 2016 р.