Звернення Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ щодо пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі
  • Срд, 08/06/2016 - 18:50

Дорогі в Христі!

Наприкінці травня виникла пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова, яка забрала дорогоцінне життя людей. Ця трагічна ситуація глибоким болем і сумом відгукнулася в серцях усіх християн і небайдужих громадян України. Сьогодні вона є джерелом екологічного лиха, яке може зашкодити здоров’ю сотень тисяч людей.

Ми, єпископи УГКЦ, зібравшись на черговому Синоді в чудотворному місці Зарваниці, передусім висловлюємо співчуття і молитовну близькість родинам загиблих. Водночас виявляємо солідарність з усіма, кому загрожує екологічне лихо. Закликаємо всіх вас до молитви за тих, кого зачепило це горе, як рівно ж за тих, хто сьогодні може бути уражений його наслідками.

Хочемо висловити глибоке занепокоєння з приводу багаторічної недбалості відповідальних осіб і структур, які не спромоглися запобігти цьому лихові та його наслідкам. Сподіваємося, що буде проведене належне розслідування задля з’ясування правди. Нашою спільною відповідальністю є гідне ставлення до довкілля, яке є даром Творця, та здійснення необхідних кроків, щоб наслідки нашої людської життєдіяльності не були небезпечними для нас і для майбутніх поколінь. 

У цей непростий час нам слід об’єднатися в молитві для того, щоб ніхто не стояв осторонь цієї біди. Пам’ятаючи слова нашого Спасителя – «усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших, ви Мені зробили» (пор. Мт. 25, 40), ми повинні докласти всіх зусиль для подолання наслідків цієї трагедії і навчитися допомагати одне одному.

У цей Святий рік Божого милосердя разом з усією Вселенською Церквою благаємо Божого змилування над нашою Батьківщиною. Нехай Господнє милосердя, яке лікує рани нашої многостраждальної землі, буде нашою силою і джерелом надії.

Пресвята Богородице, Милосердя Двері, покривай нас своїм материнським покровом!

 

Від імені Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства

+ СВЯТОСЛАВ