Чотири типи вірних за Франциском. Хто ти?
  • Срд, 15/01/2014 - 10:57

Нехай християни не будуть законниками і лицемірами, але, як Господь Ісус, терпеливо шукають людину, зцілюють людей, люблять їх, таким чином вказуючи на любов Бога – заохотив Папа Франциск.

Під час сьогоднішньої Євхаристії у Домі Святої Марти Франциск вказав на чотири типи віруючих, заохочуючи, таким чином, подумати над тим, до котрого з них покликані християни.

Святіший Отець звертаючись до сьогоднішній читання з Літургії Слова (1 Сам 1, 9-20, Мк 1, 21-28), говорив про чотири типи вірних: Ісуса, книжників, священика Елі і його двох синів, також священиків.

Він зауважив, що Євангелія показує нам поставу Ісуса, Який «навчав їх як Той, Хто має владу, а не як книжники», які навчали, проголошували, але зв’язували людей великими тягарями, покладеними на їхні плечі.

Ісус сказав, що вони самі тих тягарів не торкалися й пальцем, а далі наказав людям, аби вони робили так, як вони говорять, але вчинків їх не наслідували. Ці лицемірні люди закривають ворота Царства Небесного, самі не входять і не дозволяють ввійти: «Як багато тих, які думають, що віра є чимось таким», - зазначив Папа.

Далі Святіший Отець говорив про перше читання з 1 Книги Самуїла, в якому була постать священика Елі, слабкої, літньої людини, який дозволяв своїм дітям чинити багато страшних речей. Сидячи на кріслі перед брамою скинії, він побачив Анну, яка молилася у свій спосіб, просячи про сина. Молилася як моляться покірні люди, просто, з глибини серця, з болем. Вона ворушила устами, як і сьогодні багато людей роблять це у наших храмах. Просила про чудо. Елі поглянув на неї з презирством, думаючи, що вона п’яна. Він, представник світу віри, погордував нею.

«Скільки ж разів Народ Божий не відчуває поваги від тих, хто має свідчити: християн, людей світських, священиків, єпископів… „Але ж бідні люди нічого не розуміють… Повинні навчитися теології, щоби добре зрозуміти”. Чому я маю певну симпатію до тієї людини? Тому що мав у серці помазання, бо коли жінка пояснила свою ситуацію, Елі сказав: „Іди в мирі, й нехай Бог Ізраїля дасть тобі те, про що його благала”. Тут проявляється помазання священика: бідний чоловік, це було укрито в його лінивстві… був літнім. А пізніше погано закінчить, бідний чоловік», - сказав Папа Франциск.

Святішйи Отець зазначив, що перше читання не говорить про синів Елі як про тих, хто управляв святинею, вони були злодіями. Вони прагнули влади, грошей, використовували людей, присвоювали пожертвування, дари, а Бог їх важко покарав. Він зазначив, що такі люди є деморалізованими особами, вони використовують свою ситуацію, привілей бути християнином, а вкінці їх серце є деморалізоване, як сталося у випадку з Юдою, який зрадив Ісуса.

Папа сказав, що четвертим типом вірних є Сам Ісус. Люди кажуть про Ісусове навчання «Нове вчення з владою!» Тою новизною є те, що Він несе з Собою Слово Боже, послання Бога, яке означає любов Бога до кожного з нас. Святіший Отець підкреслив, що Ісус наближав людям Бога і щоби це виконати стає близьким до грішників. Пробачив блудниці, говорить про теологію з самаритянкою, яка не була янголом. Ісус шукав людського серця, наближався до зраненого серця людини. Ісус, Котрий є Богом, зацікавлений лише в особі. Ісус прагне, щоби люди були ближче, щоби Його шукали і Він зворушився, коли побачив, що вони як вівці без пастуха. Ось чому люди говорили «нове навчання». Папа зазначив, що це навчання не настільки нове, як новий спосіб його переказування, це євангельська ясність.

«Просімо Господа, щоби ці два читання допомогли нам в нашому християнському житті, кожному з нас, в тому місці, в якому знаходимося. Щоби ми не були суто законниками, лицемірами, як книжники і фарисеї. Щоби ми не були розбещені як сини Елі. Щоби ми не були літніми як Елі, але, як Ісус Христос, терпеливо шукали людей, зцілювали людей, любили їх, кажучи таким чином: „Якщо я роблю так мало, подумай про те як сильно любить тебе Бог, який є твоїм Батьком”. Це нове навчання, якого від нас прагне Бог. Просімо про цю благодать», - закінчив свою проповідь Папа Франциск.

Джерело: www.catholic-media.org