Для чого створений чоловік?
  • Чтв, 18/04/2024 - 15:10

Хто такі чоловіки і які вони? На що жінка має звертати увагу у стосунках із чоловіком? Як виховувати хлопчика?

Розповідає доктор теології Орися Уська.   

 

Тема ідентичності має найглибше коріння, бо з ідентичності людини походить те, що вона робить далі. «Хто я» має вплив на те, «яким я стаю» і «що я роблю» у житті. Тому питання ідентичності людини — ключове. Що означає «я чоловік» ? Що означає «я жінка?» На всі ці питання дає відповідь Йоан Павло ІІ у «Теології тіла». 

Маємо говорити про це, щоби зрозуміти, які ми далекі — в нашій культурі, в сучасному світі — від того, якими нас задумав Бог. Незважаючи на цю прірву — між тим, як має бути, і як є, — Бог нас кличе. Особливо тому, що ми перебуваємо на дні. Але Бог не розчаровується в нас, не залишає нас жевріти, повільно вмирати. І в цьому — свідчення Його величезної любові. 

 

Для чого створений чоловік? 

Відповідь на запитання «Хто я?» особливо покликаний шукати мужчина. Тому що у біблійній мові він — «захар» («той, хто пам’ятає»). Мужчина — це носій пам’яті, носій ідентичності народу. Вихователь, той, хто формує націю, той, хто передає пам’ять про Бога, — це мужчина.

Бог обдарував чоловіка фізичною силою, здатністю іти на ризики, витривалістю. Це суто маскулінні риси. Чоловік може не спати ночами, їхати за кермом — жінка так не може. Ця потенція, величезна сила чоловіка, у ньому є завжди. Питання в тому, як вона використовується.   

 

Що для чоловіка означає «забивати цвяхи»?

Коли я запитувала різних чоловіків, що їм подобалося робити в дитинстві, то багато хто відповідав: «Забивати цвяхи». Це казали різні люди, які, зокрема, займалися в дорослому житті не фізичною роботою. Сенс у тому, що робить забивання цвяхів. Це — коли з нічого, з патичків, складаєш якусь конструкцію: стіл, стілець тощо. З цегли — будуєш дім. У цьому чоловічий геній: робити речі, думати, як вони мають функціонувати, покращувати їх. Це чоловіча риса. Жінки насправді потребують чоловічого генія і мають їм казати про це. Жінки, зокрема, потребують священника, який знає, що він робить, який вчитиме Божого Слова, який завдасть собі труду зібрати матеріал і дати цю їжу.   

 

Як виховувати хлопчика? 

Що хлопчик має почути від батьків, що важливо для нього? Кожен чоловік, навіть малесенький хлопчик, у глибині серця відчуває, що він створений долати перешкоди, вирішувати складні завдання, і його насправді це надихає. Коли мама оточує хлопця гіперопікою і забирає у нього всі обв’язки, подає все на тарілочці, вважаючи, що вона його любить, — насправді вона отруює його. Бо чоловік створений виконувати важкі завдання. 

Тому мама не може любити сина тільки коли він слухняний, робити все за нього, не вести з ним складних розмов. Якщо мама заради свого «святого спокою» не бажає виходити з зони комфорту в реальну боротьбу, то вона втікає від болю, страждання. Бо коли мама виховує сина правильно, вона насправді бореться за нього. 

Отож жінки отруюють хлопчиків, чоловіків, коли вони у святому переконанні, що це любов, не дають їм розвинутися в супергероїв. Зауважте, що хлопці захоплюються фільмами про суперменів — про тих, хто свою чоловічу силу кладе на те, щоб робити подвиги. Натомість дівчат ці фільми хвилюють, тільки якщо там є любов.   

 

Як жінка формує мужчину? 

Проте хлопцям не обов’язково починати з якихось надгероїчних вчинків. Насправді полігон для їхнього навчання — це рідний дім. Для молодого, ще не одруженого хлопця його родина, з якою він іще живе, — це ті, заради кого варто йти на великі справи. Дуже характерно для мужчини бути жертовним, помічником, назовні, — бо там його похвалять; там йому «дадуть значок супергероя», звання «супермена року» тощо. 

Так мало би бути. Натомість батьки рідко кажуть це хлопчикам. Чому? Мама ввечері має сказати синові щось на кшталт: «Я помітила, що вчора ти щось робив і нив, а сьогодні я бачу мегапрогрес у тобі… Ти не відповів агресією молодшій сестрі на її примхи, вислухав її до кінця і зробив для неї вчинок, гідний похвали». «Я бачу… Я люблю… Я визнаю» — це послання жінки. «Я тебе бачу. Я дивлюся на тебе. Я помічаю, що ти робиш. Я слідкую за твоїми успіхами. Я бачу твоє серце». Навіть якщо це був якийсь мікрорух. Для цього не обов’язково бути дружиною цього мужчини. Це велике завдання жінки — мами, сестри: розуміти високе покликання того, хто формується біля них. 

В утробі жінки твориться чоловік, який потім народжується. Але насправді всередині жінки формується кожен мужчина, з яким вона зустрічається. Її серце, її внутрішнє життя може сформувати цього мужчину. Як? Тільки повідомляючи те, що відбувається в її серці: «Я бачу тебе. Я пізнаю тебе. Я визнаю те, що ти робиш. Ти потрібен. Те, що ти сьогодні зробив, важливо (навіть якщо це щось невелике). Я люблю тебе і ніколи не перестану бачити тебе й бажати тобі справжнього добра. Бо моя любов полягає не в тому, що я роблю так, щоб мені було зручно і щоб ти робив усе так, щоб мені було зручно, а в тому, що я не можу тобі дозволити ні на що менше, ніж на таку любов у тобі, як у Христі. І це тобі чогось коштуватиме. Твоє вміння любити коштуватиме тобі страждань».   

 

Повністю етер з Орисею Уською дивіться тут.
 

Джерело: CREDO