Франциск: кандидати на єпископство повинні любити бідність і бути близькими до людей
  • Птн, 21/06/2013 - 15:17

21 червня Папа Франциск прийняв на аудієнції близько 150 папських дипломатичних представників, які працюють у різних країнах світу. Звертаючись до них, Папа зазначив, що не хоче "говорити виключно формальні слова, які прийнято говорити", але ті, які "лежать" у нього на серці.

По-перше, він звернув увагу на особливий характер життя представників Папи. "Ви завжди з валізою в руках", − пожартував він і додав, що це веде до двох важливих наслідків: неможливість прив'язатися до друзів, речей, місць, спільнот, а також до постійного буття "мандрівників на землі", які здалеку бачать те, що їм було обіцяно, як казав апостол Павло у своєму Посланні до Євреїв. Франциск закликав папських дипломатів запитати себе: на що я дивлюся? Чого шукаю в житті? "Блага, перспективи цього світу призводять до розчарування, до того, що ніколи не будемо задоволені; Господь − це добро, яке не розчарує", − сказав він і додав, що близькі взаємини з Христом повинні бути "повсякденними харчами папського представника".

Святіший Отець нагадав про небезпеку "духовної марноти", яка загрожує людям Церкви і полягає в тому, щоб слідувати за духом цього світу, думаючи про самореалізацію, а не  про славу Божу. Папа закликав пам'ятати, що папські дипломати є пастирями, незважаючи на те, що не навчають окрему частину Божого Народу, яка їм довірена, й не управляють локальними Церквами. "Також у взаєминах із цивільною владою та колегами будьте пастирями: завжди шукайте добра, загального блага, блага Церкви і кожної людини", − побажав Понтифік.

Франциск закінчив своє звернення закликом до дипломатів більш уважно підходити до вибору кандидатів на отримання єпископських свячень в країнах, в яких вони працюють. "Будьте уважні, щоб кандидати були пастирями, близькими до людей, батьками й братами, були покірними, терплячими і милосердними; щоб любили бідність внутрішню, як свободу для Господа, і зовнішню, як простоту і строгий спосіб життя, щоб не мали психології "володарів". Будьте уважні, щоб вони не були амбітні (...). Щоб були здатними "доглядати" довірене їм стадо, піклуватися про те, що тримає його в єдності; щоб "пильно чували" над собою, щоб мали уважність до тих небезпек, які їм загрожують, але перш за все, щоб були здатні "чувати" над стадом", − сказав Франциск.

Папа навів приклад св. Йосипа, який чував над Марією та Ісусом, які йому були довірені. За словами Папи, пастирі повинні бути попереду стада, щоб вказувати дорогу, посеред стада, щоб тримати його в єдності, і в кінці стада, щоб хтось не залишився поза ним, а також, щоб саме стадо мало необхідну для пошуку правильного шляху "інтуїцію".

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va