Єп. Шнайдер опублікував компендіум католицької віри проти помилок сучасності
  • Нед, 29/10/2023 - 21:26

Вперше після ІІ Ватиканського собору єрарх рангу єпископа публікує повний компендіум католицької віри, що має допомогти вірним розпізнати загрози, що виникають через прийняття деяких суспільно-політичних концепцій чи філософських систем. Серед помилок, що не відповідають католицькій науці, єпископ Атаназій Шнайдер перелічує «містичний екологізм», «магістеріумний позитивізм», іслам, талмудичний юдаїзм, лібералізм і навіть «синодалізм».

26 жовтня у Римі відбулась прем’єра офіційної публікації єпископського документу. Імпріматур уділив єп. Пітер Лібашчі, митрополит Манчестеру в Нью-Гемпширі (США). Як зазначив єп. Шнайдер, створення Катехизму було натхнене проханням численних вірних мирян, які прагнуть чіткого пояснення сучасних загроз для чистоти католицької віри. На порталі «One Peter Five» переконують, що тут ідеться про безпрецедентну ситуацію, оскільки це перший документ такого типу від часу закінчення ІІ Ватиканського собору, пише pch24.pl.

«Видання окремими єпископами власних катехизмів, до яких співбрати-єпископи видавали власний імпріматур, було поширеною практикою до 50-их рр. ХХ ст.», - пишуть на порталі. Однак, пізніше цю практику серйозно обмежили. На даний час католики посилаються у поточній мові на «Катехизм» (тобто Катехизм від 1992 р., виданий Іваном Павлом ІІ), але це не означає, що існує лише один універсальний Катехизм. Останні зміни до ККЦ запровадив у 2018 . Папа Франциск, переписуючи суть статті 2267 щодо кари смерті, яку охарактеризував як «недопустиму».

Катехизм єп. Шнайдера, окрім пояснення основних Правд католицької віри, містить також довгий перелік сучасних помилок, що не згідні із вченням Учительського Уряду. Серед них він називає антропоцентризм, атеїзм, детермінізм, протестантизм, релігійний індиферентизм, екологічний містицизм, масонство, гаянізм, іслам, ідеологію ЛГБТК+, синодалізм (соборність), лібералізм та магістеріумний позитивізм (Magiterial positivism).

«One Peter Five» звертає особливу увагу на останню із цих загроз, переконуючи, що Церква досвідчує її особливо під час теперішнього понтифікату. У пункті 653 Катехизму, серед найбільших помилок щодо влади в Церкві, єпископ Шнайдер називає:

«Різні форми соборності, що обмежують папську владу авторитетом єпископів, зібраних на соборі; 2. Галліканізм чи етатизм, що віддають владу папи і єпископів цивільній владі; 3. Магістеріумний позитивізм, що приймає кожне слово правлячого папи чи єпископа як з природи істинне, добре, непомильне і обов’язкове для послуху; 4. протестантизм, що розглядає приватне судження як непогрішний авторитет у справах віри та моралі».

«One Peter Five» підсумовує: «Єпископ повторює тут те, що загально визнавалось усіма вірними аж до наших часів. Ця катехитична сила була практикою єпископів впродовж століть, а зараз ми є свідками повернення цієї практики і початку кінця ери «гіпер-убер-ультрамонтанізму» (hiper-über-ultramontanizmu) чи, як описує Його Екселенція, «магістеріумного позитивізму».