Єп. Стрікленд: приходить час переслідувань у Церкві. Маємо бути готові до мучеництва
  • Втр, 18/07/2023 - 11:09

“Ігнатію, Іринею та багатьом іншим мученикам було сказано: “Мовчи або зміни своє вчення, бо інакше втратиш своє життя!”. Вони не могли змінити своє вчення, як і ми з вами”, — наголошує єпископ Джозеф Стрікенд із Тайлера, штат Техас, стверджуючи, що подібне ставлення — хоча й не виражене настільки різко — переважає сьогодні в Церкві.

Американський єпископ в інтерв’ю LifeSiteNews посилався на позитивне ставлення багатьох католиків до доктринальної та душпастирської “реформи”, яка триває в Церкві. Як він зазначив, утвердження збоченої науки йде пліч-о-пліч із презирством до людей, які виступають проти змін згідно з “духом цього світу”. Як найяскравіший приклад згаданого процесу єпископ згадав Синодальний Шлях, тобто єретичний план німецького єпископату, який полягає, зокрема, у зміні підходу до людської сексуальності та способу управління Церквою, а також про те, щоб дозволити жінкам вершити священниче служіння.

“Мені часто закидають те, що я т. зв. rad trad [радикальний традиціоналіст – ред.], коли я просто читаю їм вголос Катехизм, – пояснив єпископ Стрікленд. – Зазвичай одні й ті ж люди переконують, що Святе Письмо потрібно тлумачити заново, що в багатьох місцях Катехизм помиляється, що цього вимагає розвиток, – зауважив він, наголошуючи при цьому, що істина “не змінюється”.

“Істина не перетворюється в якогось нового суб’єкта. Істина – це Ісус Христос. У тому, що я проповідую, для мене важливе лише це: говорити, Ким Він є і чим є світло, яке Він приносить у цей світ”, – наголосив він. Пояснюючи нинішнє доктринальне сум’яття всередині Церкви, а відтак і глибокі розбіжності поміж самих католиків, єпископ Стрікленд нагадав приклад св. Іринея Ліонського, Отця і Вчителя Церкви ІІ століття, який написав твір “Проти єресей”.

“Відтоді по суті нічого не змінилося, – стверджував єпископ, порівнюючи боротьбу давньої Церкви з єрессю гностицизму з нинішніми кризами в Церкві. – Змінюються ярлики, змінюється тактика. Але істина не змінюється. Також не змінюються хибні вчення, хоча сьогодні їх представляють як щось абсолютно нове”, – додав він.

За вірність Христові св. Іриней заплатив життям. Так само американський єпископ наголосив на готовності прийняти мученицьку смерть і сьогодні. Він зазначив, що хоч і не очікує необхідності буквально віддати життя за Христа, але, на його думку, “у цьому божевільному світі може трапитись усе”.

“Якщо доведеться, я помру, як Іриней, за проповідування [правди про Ісуса Христа]. (…) Ігнатію, Іринею та багатьом іншим мученикам було сказано: “Мовчи або зміни своє вчення, бо інакше втратиш своє життя!”. Вони не могли змінити своє вчення, як і ми з вами, – наголосив він. – Ми всі маємо бути готові до дещиці білого мучеництва”, – додав він.

Єпископ Стрікленд відомий засудженням помилкового вчення у Церкві. Він відкрито опонував, зокрема, гомоагенді о. Джеймса Мартіна, SJ, вказав на єресі Синодального Шляху, захищав святість життя і нерозривність таїнства подружжя і застерігав Ватикан від співпраці з глобалістськими програмами, включно з програмою “вакцинування”. Нещодавно він очолив молитовний штурм і протест проти блюзнірської ЛГБТ+ організації “Сестри вічної насолоди”, члени якої знущаються над католицькими цінностями (зокрема, чеснотою цнотливості) і носять одяг, схожий на габіти. Невдовзі після цієї події Ватикан оголосив про “апостольську візитацію” єпархії, якою керує єпископ Стрікленд.