Кардинал Паролін: врятувати рибалок від примусової праці і рабства
  • Срд, 23/11/2016 - 19:21

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН разом зі Святішим Престолом провели в римській штаб-квартирі FAO презентацію Всесвітнього дня рибальства.

Зустріч очолили генеральний директор FAO "Food and Agriculture Organization" Жозе Граціану да Сілва і ватиканський держсекретар кардинал П'єтро Паролін. Під час презентації виступив президент Папської ради у пастирському піклуванні про мігрантів і мандрівних кардинал Антоніо Марія Вельо, який зачитав спеціальне Послання на день рибальства.

Цьогорічний всесвітній день проходить на тему «Порушення прав людини у сфері рибної промисловості та незаконного рибного промислу». У своєму виступі Жозе Граціану да Сілва підкреслив: «Разом зі Святішим Престолом ми закликаємо негайно покласти край порушенням прав людини в секторі рибальства, яке забезпечує продовольством і доходами кожну десяту людину на землі».

Генеральний директор FAO також нагадав, що рибна індустрія по всьому світу приносить щорічно 135 мільярдів доларів експортних доходів і країни, що розвиваються, збільшили за 40 років свою частку від загального обсягу міжнародної риботорговли з 37% до 60%. Однак за останні роки почастішали також серйозні зловживання в цій галузі, пов'язані з такими порушеннями прав людини, як дитяча праця, жертвами якого стають переважно мігранти, і торгівля людьми, аж до справжнього рабства на борту рибальських суден і човнів, підкреслив Граціану да Сілва. Зі свого боку ватиканський держсекретар кардинал Паролін нагадав про нагальну необхідність «захищати наш спільний дім» від шкідливого неконтрольованого і селективного промислу. Але насамперед потрібно «стати на захист рибалок, жертв торгівлі людьми, примусової праці і поводження, що принижує людську гідність». Ми не можемо тільки розмірковувати про причини, за якими люди звертаються до контрабандистів і торгівців людьми, підкреслив ватиканський держсекретар, але маємо моральне зобов'язання дати людям конкретні альтернативні можливості. У своєму виступі президент Папської ради у пастирському піклуванні про мігрантів і мандрівних кардинал Антоніо Марія Вельо відзначив необхідність особливої уваги до людей, які в морі щодня ризикують своїм життям, щоб їх відчайдушний крик не загубився в шумі хвиль. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН і Святійший Престол спільно виступили за ратифікацію та виконання угод проти незаконного рибного промислу і примусової праці в риболовецькому секторі.