Кардинал посмертно став «Праведником народів світу»
  • Птн, 14/07/2017 - 12:15

Італійський кардинал П'єтро Боета, архієпископ Генуї в 1938-1946 роках посмертно був оголошений «Праведником народів світу» Національним інститутом пам'яті мучеників і героїв Голокосту Яд ва-Шем в Єрусалимі.

Як повідомив тижневик Генуезької єпархії «Il Cittadino», рішення є даниною пам'яті ієрарха, який був твердим противником фашизму і нацизму. Як архієпископа Генуї він допоміг багатьом євреям тікати в Америку і Палестину, оплачуючи їх витрати. Крім того, відкрив двері своєї курії і єпархіальної семінарії для тих, кого переслідували. За свою роль під час німецької окупації він отримав від влади Генуї титул «Defensor civitatis», політичні кола називали його «Кардиналом свободи», а світ праці – «Кардиналом робітників».

Кардинальський берет П'єтро Боета отримав в грудні 1935 року, а через три роки був призначений архієпископом Генуї. Брав участь в конклаві 1939 року, на якому вибрали Пія XII. Єрарх помер від серцевого нападу 31 січня 1946 року і був похований у крипті архикатедрального собору в Генуї.