Московський історик Анна Вишиванюк: «З греко-католицькими особливостями спершу боролися, а потім оправославлювали»
  • Чтв, 17/03/2016 - 21:01

Після ліквідації УГКЦ комуністичним режимом у РПЦ завжди існувала дискусія, як ставитися до місцевих особливостей в Богослужіннях: чи боротися з ними. І з ними боролися у 50-их роках. А потім побачили, що їх простіше оправославити.

Таку думку висловила Анна Вишиванюк, магістр історії, працівник кафедри «Теології» в Московському інституті фізичних досліджень, мнд Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету під час Міжнародної наукової конференції «Сила віри супроти насилля влади: греко-католики Центрально-Східної Європи в умовах переслідувань тоталітарних режимів після Другої світової війни» в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка у своїй доповіді «Рецепція “Львівського собору 1946 року” радянськими чиновниками і представниками РПЦ в другій половині ХХ ст.».

Історик відзначила, що Україна в радянські часи була одним з найбільш протестних регіонів, що викликало невдоволення союзних органів. Це невдоволення постійно зростало. «Якщо в 1975 році було надіслано в союзний центр 375листів, то в 1976 р – 504, що становило близько 70% від загального числа листів з усього СРСР. У 1980 році віруючими України було направлено 1507 протестних листів уповноваженим і 732 в СПДРУ. У 1981 р 917 – уповноваженим і 511 – в СПДРУ. У 1979 р в розсилці уповноваженим повідомлялося, що потік повторних листів йде з Рівненської, Львівської, Волинської Хмельницької, Івано-Франківської областей. Віруючі с. Кунка Гайсинського району Вінницької області тільки в 1978 р відіслали в різні інстанції 13 заяв і 7 делегацій», розповіла науковець Анна Вишиванюк.

Історик вважає, що це було пов'язано з активністю, яку проявляла українська греко-католицька спільнота за кордоном, яка намагалася відновити діалог про легалізацію УГКЦ. Особливо цю активність підтримував Папа Іван Павло ІІ... «Це відбувалося на тлі польських подій та зростом національної політичної активності в Західній Україні.

У 80-ті роки репресивна комуністична машина різко почала втрачати свій вплив на Західній Україні, тому інструментом пропаганди використовувалася РПЦ, єпископи якої надсилали в Москву прохання включити в богослужіння уніатські елементи, і надати їм православну форму, щоб задобрити греко-католиків», – зазначила Анна Вишиванюк.