«Найважливіше, що ви маєте винести з семінарії, – це всеосвячувальну благодать Святого Духа», – Глава УГКЦ до семінаристів
  • Втр, 22/06/2021 - 11:59

У понеділок Святого Духа Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, звершив Архиєрейську Божественну Літургію у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії. Предстоятель благословив підрясники для семінаристів І курсу, висвятив двох дияконів і вручив дипломи про завершення навчання випускникам семінарії.

"Сьогодні Христова Церква святкує свято живоначальної єдиносущної Пресвятої  Трійці. Але особливо ми сьогодні намагаємося вглядатися духовними очима у постать Святого Духа», – сказав Блаженніший Святослав у проповіді, запросивши вірних роздумати над роллю і місцем Святого Духа в житті Церкви і в особистому духовному житті людини.

Глава Церкви підкреслив, що людина пізнається у вчинках і діях, у яких виявляється присутність чи неприсутність Святого Духа в її серці і житті. «Дух Святий є частиною нашої істоти. Ми можемо бути вповні людьми, вповні собою лише тоді, коли Дух Божий буде спочивати в нас. Він є тим, хто звільняє нас від гріха, очищає наші немочі, дає нам віру, надію і вчить любити, бо сам є Духом Божої любові», – пояснив Предстоятель.

Блаженніший Святослав наголосив на одній дуже важливій рисі Святого Духа – Його освяченні.

Глава Церкви пригадав слова святого Василія Великого про освячувального Святого Духа, який дає людині здатність осягнути високий ідеал Божих заповідей. Святий Василій говорить, що Дух Святий є Духом воплочення, Він дає можливість втілити у житті конкретної людини те Боже слово, яке ми чуємо у Святому Євангелії. Освячення – це здатність і сила, яка не походить від людини, бо людської сили буває замало. Це Божа сила, благодать, подана Духом Святим, щоб прагнути високого і бути здатним його осягнути.

«У понеділок Святого Духа, – наголосив Блаженніший Святослав, – нам потрібно відкрити цей великий дар присутності Святого Духа в нас. Бо з моменту, коли ми отримали цей дар, наше життя набуває цілком іншого значення: ми живемо не як ті, що ще не мають і в Бога просять, а як ті, що отримали і мають бути вірні отриманому дару. Мають жити згідно з тим покликанням, яке отримали. Не закопати, не загубити той дар, а розвинути і зробити плідним і видимим у своєму духовному, громадському, церковному житті. Сьогодні цей всеосвячувальний Дух, який сходить на кожного з нас, є Духом, який надає нам нової енергії, нової сили, навіть тоді, коли ми відчуваємо свою власну немічність… Сила освячення, яка нам подається, є подібною до нового виду руху, яку отримує людина від Божественного Святого Духа».

У понеділок Святого Духа у Київській Трьохсвятительській семінарії – особливе свято: завершення навчального року і ще один випуск майбутніх священиків.

«Це свято ми можемо назвати досягненням певної мети. Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за завершення одного з найважчих навчальних академічних років у житті нашої семінарії. Цей ковідний рік поставив нас перед новітніми викликами, яких ми ніколи раніше не переживали», – сказав Блаженніший Святослав і зауважив, що, попри всі труднощі, не доведеться «боятися священників, які вчилися тільки онлайн».

«Щоб осягнути поставлену мету, виховати всебічно розвинутого Божого чоловіка, священника, ми тут, у цьому храмі, особливим чином пережили ту освячувальну силу благодаті Святого Духа. І можемо сьогодні втішатися новими випускниками нашої семінарії, яких я не буду боятися, яких я знаю, яким я довіряю. Цим молодим хлопцям ми зможемо доручити величезне і складне діло – спасіння людської душі в посткоронавірусному світі», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви підкреслив, що, окрім дипломів одного з найкращих у Європі навчальних богословських закладів – Українського католицького університету, випускники семінарії дістали безцінний дар і освячення Святим Духом.

«Тут, у цій семінарії, ваша Церква-мати дала вам благодать Святого Духа, який є джерелом всякого богослов’я, усякого істинного духовного життя, знання і мудрості. Колись Ісус Христос перед своїми страстями, обіцяючи Утішителя своїм апостолам, сказав: "Коли Він прийде, то все вам пригадає". Ви багато чого тут навчилися і вже забули. Але вийшовши у світ, у ті маленькі парафії, які ми маємо у Центральній, Південній і Східній Україні, коли зіштовхнетеся з неможливими для людини труднощами, той Святий Дух пригадає вам усе, бо буде навчати вас з нутра вашого серця. І з вами станеться те, про що говорив Христос до своїх апостолів: вас поведуть на суди, перед правителів світу цього, але не страхайтеся, не думайте наперед, про що маєте говорити, бо в той момент Дух Святий дасть вам те, що маєте промовити; і вашому слову, вашій мудрості ніхто не зможе протистояти», – сказав Блаженніший Святослав.

За переконання Глави Церкви, найбільшим, що семінаристи повинні винести з семінарії, є всеосвячувальна благодать Святого Духа.

Під час Літургії Блаженніший Святослав поставив у диякони Ігоря Котенка (VI курс) та Марка Коберинка (V курс). Обоє прийняли перший ступінь Священства у неодруженому стані.

Отець і Глава УГКЦ подякував батькам нових дияконів, як і батькам усіх семінаристів, за те, що виховали їх, навчили вірити в Бога, а відтак віддали Церкві на служіння. «Це один з найважливіших способів, як будувати майбутнє нашого народу, нашої України», – зазначив він.

Блаженніший Святослав подякував також ректорату семінарії, духівникам, сестрам монахиням, а також жертводавцям, які своєю молитвою і пожертвами підтримують Київську Трьохсвятительську духовну семінарію.

Наприкінці Глава УГКЦ привітав усіх парафіян семінарійного храму Пресвятої Трійці з храмовим святом.