Нігерія: Драматична ситуація християн
  • Чтв, 25/02/2016 - 12:23

"Зруйновані, але непереможені" -  під таким промовистим заголовком організація Open Doors  опублікувала драматичний звіт про становище християн в Нігерії.

За дуже скромними підрахунками, з 2000 року там загинуло від 9 до 11,5 тис. послідовників Христа.

Щонайменше 1,3 млн були переміщені або змушені емігрувати, і будинки, підприємства і нерухомість, яка їм належала, зрівняли з землею. Знищено 13 тис. храмів різних конфесій.

Як йдеться у повідомленні, через насильство в деяких частинах північної Нігерії, "християнську присутність практично ліквідували або істотно зменшили".

Проте, в інших частинах країни кількість віруючих в церквах збільшилася за рахунок втечі  християн, а також ряду мусульман, які прийняли християнство. "У результаті цих процесів були ослаблені християнсько-мусульманськи відносини, також значно знизився рівень взаємної довіри. Ви можете побачити поляризацію кожної з громад в різних містах, і навіть районах.

У документі вказується, що на поглиблення кризи і зростання насильства щодо католиків і протестантів впливає етнічне походження, політичні конфлікти і боротьба за експлуатацію природних ресурсів. Проте, важливим фактором є також релігійний елемент.

Прояви цілеспрямованої агресії проти послідовників Христа в північній частині країни, очевидно, є результатом приналежності до певної релігійної групи. Це особливо - захист ідентичності та інтересів мусульман і домінуючого статусу ісламу у суспільстві.