Папа до бенедектинських облатів: виявляти Євангелія своїм життям
  • Птн, 15/09/2023 - 15:52
Зустрічаючись із бенедиктинськими облатами з нагоди їхнього V Всесвітнього конгресу, Святіший Отець роздумував над трьома рисами бенедиктинської традиції: пошуками Бога, палкою любов’ю до Євангелія та гостинністю.

15 вересня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції бенедиктинських облатів, тобто богопосвячених осіб, священників та мирян, що слідують Правилам святого Бенедикта. Вони в ці дні зібралися в Римі на V Всесвітній конгрес. У своєму слові Святіший Отець, керуючись словами святого Бенедикта, закликав їх мати серце, «наповнене невимовною величчю любові».

Пошук Бога у молитві та щоденному житті

Говорячи про бенедектинський дух, Папа пригадав, що він надихнув духовність західного світу, а потім поширився на всі континенти. Відтак наступник апостола Петра зосередився над трьома вимірами бенедиктинського життя, серед яких постійний пошук Бога та Його волі. «Цей пошук відбувається насамперед у Божому слові, яким ви живитеся щодня на lectio divina. Але також у спогляданні творіння, у тому, щоб щоденні події нас торкали, щоб жити своєю працею як молитвою, аж до того, щоб перетворити засоби своєї праці на знаряддя благословення, і, зрештою, в людях, братах і сестрах, яких Боже Провидіння зводить з вами. У всьому цьому ви покликані бути шукачами Бога», – сказав Святіший Отець.

 

Трансформувати сучасне суспільство Божою любов’ю

Другою важливою рисою життя, згідно правил Венедикта є палка любов до Євангелія. «За прикладом монахів, життя тих, хто покликається на святого Бенедикта, є самовідданим, повним та інтенсивним. Подібно до монахів, які покращують місця, де вони живуть, і заповнюють свої дні працьовитістю, так і ви покликані перетворювати повсякденні контексти, в яких живете, працюючи як закваска в тісті, з компетентністю і відповідальністю, і в той же час – з лагідністю і співчуттям», – зазначив Папа Франциск.

Цитуючи вчення ІІ Ватиканського Собору, він вказав на рису місіонерської ревності мирян, які покликані шукати Царства Божого, виконуючи свої щоденні обов’язки. «В цьому сенсі пригадаймо про те, чим була присутність чернецтва, з його моделлю євангельського життя, заснованого на гаслі ora et labora (молися і працюй), з мирним перетворенням та інтеграцією численних груп населення, в перехідний період від розпаду Римської імперії до народження середньовічного суспільства! Вся ця ревність народилася з палкої любові до Євангелія, і це також є дуже актуальною темою для вас. Справді, сьогодні, в глобалізованому, але фрагментованому, поспішному світі, відданому споживацтву, в контекстах, де сімейні та соціальні корені іноді, здається, майже розчиняються, не потрібні християни, які тицяють пальцем на інших, а пристрасні свідки, які випромінюють Євангеліє “в житті через життя”», – наголосив Святіший Отець.

Прийняття свого ближнього

Третьою важливою рисою бенедиктинської традиції, за словами Папи, є гостинність, якій святий Венедикт присвятив цілу главу своїх Правил. «Як облатів, вашим великим монастирем є світ, місто, місце праці, і там ви покликані бути зразком прийняття щодо тих, хто стукає у ваші двері, і надавати перевагу убогим», – сказав Папа Франциск. Він також перестеріг перед спокусою замикатися в собі та «поливати брудом» іншу особу, а використовувати слова для прослави Бога замість пліткування. На завершення він закликав бенедиктинських облатів збагачувати своє серце Божою любов’ю, не перестаючи її шукати та свідчити.