Папа: Ісусів Дух допомагає нам бути об’єднаними та підтримувати одні одних
  • Нед, 21/01/2018 - 11:14

«Ці землі мають смак Євангелія. Навколишнє середовище, яке нас оточує і це величезне море на його фоні допомагають нам краще зрозуміти той досвід, який апостоли пережили з Ісусом і яким сьогодні ми покликані жити», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він очолив 20 січня 2018 р. в перуанському прибережному містечку Уанчако поблизу Трухільйо, і яка зібрала 200 тисяч вірних.

Звертаючись до місцевого населення, Святіший Отець підкреслив, що перші учні Ісуса, як і більшість мешканців тієї околиці, заробляли собі на прожиток рибальством: важкою щоденною працею дбали про те, щоб прогодувати свої родини та забезпечити їм краще майбутнє. «Ви, як апостоли, знаєте силу природи й досвідчили її удари. Як вони долали бурю на озері, так і ви були змушені долати сильний удар тропічного циклону “Niño costiero”, болючі наслідки якого ще й сьогодні відчувають численні родини, зокрема ті, яким ще не вдалося відбудувати свої домівки. Також і з цієї причини я прагнув приїхати та молитися разом із вами», – мовив проповідник, додавши, що Ісус, піднявшись на хрест, бажав стати близьким усім нашим болям та подати нам руку допомоги, щоб ми могли підвестись.

Господь, за його словами, ввійшов у нашу історію, забажавши розділити з нами наш земний шлях та доторкнутись до наших ран. Отож, Він не є Богом, далеким до того, що ми відчуваємо чи терпимо, але, навпаки, в розпал того болю Він простягає нам Свою руку.

Далі Глава Католицької Церкви запропонував зібраним призадуматись над біблійним уривком з Євангелії від святого Матея, де розповідається про розумних і нерозумних дів, які вийшли назустріч молодому (див. Мт. 25, 1-13). Почувши клич, що наближається молодий, деякі із них зауважують, що в їхніх світичах немає достатньо олії, потрібної для того, аби освітити шлях; інші, натомість, мали ще й запасні посудини з олією. Можна сказати, що у відповідний момент кожна із них виявила, чим наповнила своє життя.

Щось подібного діється також і з кожним із нас: у певних ситуаціях ми усвідомлюємо, чим ми наповнили наше життя. Наскільки важливим є наповнення нашого життя тією олією, яка дозволяє нам запалити наші світильники серед темних життєвих ситуацій та знайти шлях, щоб прямувати вперед.

«Я знаю, що в момент темряви, коли ви відчули удар циклону, ці землі зуміли йти вперед та мали олію, аби поспішити та допомогти одні одним як справжні брати», – наголосив проповідник, додавши, що це була олія солідарності та великодушності, та й самі вони стали тими живими світильниками серед темряви, допомагаючи іншим побачити шлях.

В євангельському епізоді розповідається також, що нерозумні діви, яким забракло олії, подались у сусіднє село, аби її купити. В критичний момент їхнього життя вони зауважили, що їхні світичі були порожніми, що їм забракло найголовнішого, аби знайти дорогу справжньої радості. І так вони залишилися поза весільною гостиною.

Нав’язуючи до поведінки нерозумних дів, Святіший Отець зауважив, що в житті існують речі, які неможливо купити. «Душа спільноти вимірюється тим, наскільки вона здатна об’єднатись, щоб долати важкі моменти, нещастя, щоб підтримати надію. Цією поведінкою ви даєте найбільше євангельське свідчення», – мовив Папа, пригадуючи слова Ісуса: «З того усі спізнають, що Мої ви учні, коли любов взаємну будете мати» (Ів. 13, 35).

Адже віра відкриває нас на конкретні вчинки любові, що вміє будувати та відбудовувати надію тоді, коли все здається втраченим. Діючи в такий спосіб, ми стаємо учасниками Божого діяння, яке бачимо, зокрема, тоді, коли Господь витирає сльози Своїх дітей. Господь запитує кожного із нас: «Скільки сліз ти витер сьогодні?»

Іншими штормами, які завдають болю цим землям, є організоване насильство, відсутність можливостей здобути належну освіту та працю, зокрема для молоді, брак надійного помешкання для багатьох родин, тощо. Часто ми запитуємо себе про те, як можемо долати ці бурі, або як можемо допомогти нашим дітям подолати ці негаразди.

Відповідаючи на це запитання, Папа мовив: «Хочу вам сказати, що немає іншого кращого виходу, ніж той євангельський, який має ім’я Ісус Христос. Завжди наповнюйте своє життя Євангелієм. Хочу закликати вас, аби ви були спільнотою, яка дозволяє, щоб Господь помазав її оливою Святого Духа. Він усе перемінює, все відновляє, все утішає. В Ісусі ми маємо силу Святого Духа, щоб не приймати як нормальне те, що є злом, не “натуралізувати” те, що висушує у нас духа, і, що найгірше, викрадає в нас надію», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«В Ісусі ми маємо Духа, Який допомагає нам бути об’єднаними, щоб підтримувати одні одних та протистояти тому, що намагається відібрати все, що є найкращого в наших родинах. В Ісусі Бог вчиняє нас віруючою спільнотою, здатною взаємно підтримувати одні одних, спільнотою, яка надіється, а тому змагається за те, щоб долати та перетворювати різні труднощі, спільнотою, яка любить, бо не допускає, щоб ми стояли, склавши руки».