Папа: Насильство завжди супроводжується брехнею та байдужістю
  • Пон, 30/05/2022 - 15:47
Святіший Отець, звертаючись до Міжнародної єврейської організації «Бенай Беріт», закликав до діалогу через піклування про найбільш уразливіші верстви населення.

30 травня 2022 р.,  Папа Франциск прийняв на аудієнції делегацію Міжнародної єврейської організації «Бенай Беріт», яка займається благодійністю, бореться з антисемітизмом та опікується потребуючими. У своєму слові Святіший Отець зосередився на викликах, які завдає бідність, закликаючи до старань на користь спільного блага.

Допомога потребуючим як спосіб втілення Божої волі

Папа Франциск відзначив діяльність організації у гуманітарній сфері. «Потребуючі мають право на допомогу та солідарність з боку громади, яка їх оточує, і перш за все, вони мають право на надію. І якщо обов’язок дбати про це стосується всіх, то це ще більше стосується нас – євреїв і християн. Для нас допомагати потребуючим також означає втілювати в життя волю Всевишнього, Який, як зазначає псалом, “чужих захищає, підтримує сироту і вдову” (Пс 146,9), тобто опікується найслабшими соціальними категоріями, найбільш марґіналізованими людьми», – підкреслив Святіший Отець. Він відзначив також небезпеку матеріальної, освітньої та духовної бідності, яка сприяє ненависті, гнівові, розчаруванню та радикалізмові.

 

Обов’язок опікуватися своїм ближнім

Папа Франциск зазначив, що ми живемо в епоху, коли мир в багатьох частинах світу перебуває під загрозою. «Партикулярні та націоналістичні перспективи, спонукувані егоїстичними інтересами та жадібністю наживи, здається, дедалі більше хочуть взяти верх. Але це збільшує ризик того, що, врешті-решт, лише програє та буде потоптаною людська гідність», – зауважив Святіший Отець. Спільна історична пам’ять лихих злодіянь, зрештою, «повертає нас до першого акту насильства», про який розповідає Святе Письмо через історію про вбивство Авеля Каїном. «Тоді Господь сказав до Каїна: “Де Авель, брат твій?”. Той відповів: “Не знаю. Хіба я сторож брата мого?”» (Бут 4:9). Коментуючи цей уривок, Папа Франциск сказав, що «Каїн, заперечує, що знає, де щойно вбитий власними руками брат. Йому неважливо де він: насильство завжди супроводжується брехнею та байдужістю».

Звертаючись до єврейської організації «Бенай Беріт», Святіший Отець закликав бачити у іншому обличчя брата, адже «не можна віднайти себе, не шукаючи брата, не можна знайти Вічного, не обійнявши ближнього». У цьому завданні, на думку Папи Франциска, «в кожному з нас, у кожній релігійній традиції, так як у кожному людському суспільстві завжди існує ризик затаїти образи та розпалювати суперечки проти інших, і робити це в ім'я абсолютних принципів і навіть сакральних. Це брехлива спокуса насильства, це зло, яке чигає біля дверей серця (пор. Бут 4,7). Це обман, згідно з яким суперечки вирішуються насильством і війною», – зазначив Святіший Отець. Він закликав членів «Бенай Беріт» і далі через свою діяльність оберігати братів і сестер, особливо найбільш уразливіших та забутих, трудитися разом на користь убогих, миру, справедливості та захисту створіння. «Прямуймо вперед разом, на основі спільних духовних цінностей, щоб захищати людську гідність від будь-якого насильства, щоб шукати мир. Нехай Всевишній благословить нас, щоб наша дружба зростала і ми могли разом працювати для спільного блага», – побажав Папа Франциск.