Папа спортсменам і вихователям: тренуйте одночасно і ризик, і розсудливість
  • Нед, 07/05/2023 - 19:17

Зустрічаючись із учасниками Міжнародного симпозіуму з тенісу та паделю, Святіший Отець зазначив, що в житті спортсмена необхідно вправлятися в розсудливості, поєднаної з пропорційним ризиком, який сприяє зростанню.

 

6 травня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Міжнародного симпозіуму з тенісу та паделю, які прибули з понад тридцяти країн, щоб зосередитися на освітньому та формаційному вимірові цих двох видів спорту. Святіший Отець відзначив важливі риси, які повинен культивувати тренер у житті спортсмена.

Зберігати баланс

Папа Франциск звернув увагу на два виміри у житті спортсмена – захист та атака. «Хороший тенісист або гравець у падель – але це стосується будь-якого виду спорту – не може завжди і тільки атакувати, він не завжди може ризикувати, він також повинен вміти захищатися. Існують також якості для атаки та для захисту, обидві з яких повинні застосовуватись. Тренер, який зосереджує все своє навчання на нападі або, навпаки, на захисті, залишає свого учня “неприкритим” щодо іншого аспекту. Цікаво розвинути це порівняння та знайти схожість із вихованням особистості», – зазначив Святіший Отець.

За його словами, хороший педагог вміє добре збалансувати ризик і розсудливість. «Ризикувати означає, наприклад, дозволити підліткові отримати новий досвід, якого він ніколи раніше не мав, і на який він невідомо як відреагує, але який, як ми віримо, допоможе йому зростати, і це ризик. Ризик завжди повинен бути пропорційним і супроводжуватися. Підліток повинен відчувати себе вільним і водночас не покинутим», – сказав Папа Франциск. У цьому контексті він зауважив, що батьки чи вихователі які, щоб захистити дитину, змушують її уникати будь-яких несподіванок, стараються самі вирішувати всі її проблеми, не дають їй вирости. «Це не розсудливість, це суміш страху перед реальністю та егоїзму привласнення щодо дитини. Це не є добре», – підсумував Святіший Отець.

Плекати позитивну динаміку гри

Продовжуючи свої роздуми над формаційний виміром у спорті, він виокремив чесноту розсудливості. «Розсудливість у вихованні є неминучою для того, щоб правильно оцінювати ситуації, з огляду на потенціал дитини. Зокрема, вихователь повинен тренувати опір, вчити не здаватися, намагатися відповісти на ті удари, які здаються невловимими, та з кмітливістю та спритністю відновитися після них, щоб інший гравець був дезорієнтований, оскільки не чекав цього», – сказав Святіший Отець.

На завершення він відзначив динаміку гри в теніс та падель. «Не дозволяйте позбавити себе задоволення від занять спортом з ентузіазмом, щоб розважитися та розважити. І це безкорисливість, дух безкорисливості, з яким ми повинні грати. Змагання добре, якщо воно не забирає цей грайливий вимір. З іншого боку, якщо переважає динаміка конкуренції, це викликає різні форми егоїзму, які в кінцевому підсумку руйнують спортивну практику, так що вона перестає бути освітньою, навіть навпаки», – зауважив Папа Франциск, додаючи про необхідність зберігати одночасно і ризик, і розсудливість.