Пов’язана з урядом структура виступила спонсором дослідження «дискримінації ЛГБТ-військових»
  • Чтв, 08/06/2023 - 17:28

Український ветеранський фонд Міністерства ветеранів виявився співзамовником ідеологічно упередженого соціологічного дослідження «Дискримінація різних соціальних груп у ЗСУ: погляди військових та цивільних».

В самому УВФ підкреслюють, що їм ішлося про «антидискримінаційну» політику, зокрема щодо осіб із розладами сексуального потягу та статевої ідентичності. «Метою дослідження було виявити загальні тенденції можливої дискримінації захисників і захисниць з огляду на приналежність до різних соціальних груп, від жінок та представників ЛГБТ до представників різних національностей», – йдеться на сайті УВФ.

Тим самим пов’язана з урядом структура долучилася до маніпулятивної стратегії легітимізації ЛГБТ-ідеології шляхом поширення тези, що так звані «представники ЛГБТ» становлять помітну частку українських військових. Про це інформує Політична теологія.

Про крайню упередженість дослідження свідчила атмосфера його презентації, яка пройшла 5 червня. Особливо показовою була риторика Любомира Мисіва, заступника директора соціологічної групи «Рейтинг», яка проводила дослідження.

Ось один із характерних фрагментів виступу Мисіва: «Ставлення суспільства [до ЛГБТ] зараз уже більш нейтрально-позитивне, негативу все меншає, але все одно це не є така різка зміна, яку ми хотіли б бачити, на це потрібен час. Якщо тільки додається слово ЗСУ, звісно, що ставлення змінюється, тому що будь-хто, хто сьогодні служить, ставлення в суспільства до нього є позитивним попри сексуальну орієнтацію, національність чи погляди». Таким чином, соціолог, по-перше, заявив, що хотів би бачити більш інтенсивне впровадження ЛГБТ-ідеології, по-друге, підкреслив дієвість маніпуляцій про «ЛГБТ-військових».

Мисів навіть озвучив своє бачення подальшої боротьби з «гомофобією» та іншими видами «дискримінації» в українській армії. Передусім він наголосив на потребі ідеологічної роботи з командним складом. «Основний фокус роботи у майбутньому повинен бути спрямований власне на цю категорію», – зазначив соціолог-пропагандист.

Водночас Мисів визнав, що окремі формування та навіть роди військ лишаються несприятливими для лівої пропаганди. Він ствердив, що «жорсткі консервативні націоналістичні погляди дорівнюють дискримінації у підрозділі», а також відзначив як особливо нетерпимі до ЛГБТ-ідеології бригаду «Азов» та десантно-штурмові війська.

Слід наголосити, що на тлі ідеологічної упередженості Міністерства ветеранів Міністерство оборони встигло відзначитися здоровою позицією, зокрема виступило проти законопроекту №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств». Цей законопроект також розкритикувала Громадська рада при Міноборони.