Примас Нідерландів: навіть невелика група католиків може змінити усю країну
  • Чтв, 11/05/2023 - 07:58

Невелика Церква в майбутньому має шанс стати креативною меншістю. Це, перш за все, молоді католики, які залишились у Церкві, намагаються прийняти усе навчання Церкви і яким характерна сильна віра, глибокі відносини з Христом та особиста молитва. Про таке майбутнє Церкви говорив кардинал Віллем Джейкоб Ейк, Архиєпископ Утрехту і примас Нідерландів.

У розмові з «Gośc Niedzielny» він відповів на кілька запитань щодо різних слабкостей Церкви, що перебуває у стані кризи.

«Зараз у Церкві існує дезорієнтація щодо суті вчення. Багато католиків, особливо у Західній Європі, дуже погано знають науку Церкви. Мене це не дивує», - каже він.

«У Нідерландах впродовж 50 років дуже занедбали катехизацію. За останні роки ситуація трохи покращилась. Сакраментальну катехезу, яку раніше проводили католицькі школи, перейняли парафії. В результаті, саме вони взяли на себе відповідальність за суть навчання. Ще більше замішання щодо основних принципів вчення Церкви панує серед священників, дияконів та мирян, залучених у душпастирство. Багато хто з них отримав освіту в семінаріях чи богословських відділеннях, де працюють професори і викладачі, які у своєму навчанні та публікаціях виражають думку, яка суперечить науці Церкви», - вважає він. Кардинал додав, що обов’язок стежити за тим, щоб у семінаріях викладали істинну католицьку доктрину, лежить на єпископах.

Стосовно питання про целібат примас Нідерландів сказав: «Основна цінність священничого целібату (і власне богопосвяченого життя) виражається у тому, що він посилається на царство небесне. Через целібат священник нагадує вірним, що вони зрештою створені і призначені Богом для царства небесного, де не будуть одружуватись».

Єрарх також прокоментував думку про ймовірний зріст покликань у випадку, якщо буде відмінено обов’язок безженності священників. «Нічого подібного», - каже кардинал Ейк,- «Перш за все, ми живемо в епоху, коли молодь має великі проблеми із здійсненням вибору. Це видно на прикладі спаду кількості укладених шлюбів та значному зросту кількості розлучень. Той факт, що небагато молодих хлопців обирають священство, є наслідком загальної кризи віри, що розпочалась в Католицькій Церкві (безсумнівно, на Заході) в 60-их роках минулого століття. Неможливо, щоб особа із слабкою вірою вибрала священство, а тим більше целібат. Окрім того, найбільша протестантська церква Нідерландів також має проблему недостачі пасторів. Багато старших з них виходять на пенсію, а молодших, які могли б їх замінити, є занадто мало», - пояснює він.

За словами кардинала, криза у Церкві також стосується долі католицьких храмів. У Нідерландах держава не підтримує фінансово Церкву, а лише в певний спосіб допомагає відновлювати історичні будівлі. «Ситуація Католицької Церкви у Нідерландах залежить від добровільних пожертв вірних. Відсутність фінансових засобів разом із відсутністю залучення вірних приводить до вимушеного зачинення деяких храмів і водночас пошук – спільними силами – якомога більшої кількості вірних у решті парафій. Архиєпархія Утрехт поділена на три регіональні вікаріати. У першому половина із 132 храмів були зачинені, у інших – відповідно 15 і 17 відсотків. Кілька місяців тому єпархія Хаарлем-Амстердаму повідомила, що найближчим часом така ж доля чекає на 100 із 164 храмів»,- розповів кардинал Ейк.

Зазначимо, що у Нідерландах чисельність католиків налічує 3,6 мільйона, що становить 20% від усього населення. Протестантів задекларовано близько 2 мільйонів. Іммігрантів-мусульман там вже майже мільйон.

Посилаючись на філософа історії Арнольда Тойнбі, кардинал Ейк сказав, що навіть порівняно невелика група, яка усвідомлює своє призначення, творча і динамічна, може чинити значний вплив на усе суспільство.

«Невелика Церква в майбутньому має шанс стати креативною меншістю. Це, перш за все, молоді католики, які залишились у Церкві, намагаються прийняти усе навчання Церкви і яким характерна сильна віра, глибокі відносини з Христом та особиста молитва»,- сказав він.

«Усі культури в певному сенсі програють. Це стосується також і сучасної культури індивідуалізму, навіть якщо ще неможливо передбачити її кінця. Але як тільки настануть її сутінки, а група католиків очевидно стане креативною меншістю, то для неї відкриється шанс надати наступною культурою християнського характеру. Щоб до цього дійшло, католики мають стати сіллю землі і дозволити вірі промовляти», - зазначив Архиєпископ Митрополит Утрехту, який від 2008 року є примасом Нідерландів.