Глобальні показники народжуваності: як країни з більшістю католиків відрізняються від решти світу
  • Срд, 08/05/2024 - 20:23

Оскільки глобальні показники народжуваності продовжують знижуватися, навіть країни з більшістю католиків та історично католицькі країни не позбавлені демографічного колапсу, який дедалі більше загрожує скороченням населення країн нижче необхідного рівня відтворення.

 

Глобальна народжуваність падає протягом десятиліть, причому ця проблема часто найгостріше виникає в промислово розвинутих країнах з вищим рівнем життя, навіть тоді як рівень народжуваності в багатьох країнах, що розвиваються з обмеженими ресурсами, особливо в Африці на південь від Сахари, продовжує зростати. За даними, зібраними Світовим банком, багато з найрозвиненіших країн світу значно нижчі за «коефіцієнт заміщення» народжуваності — як правило, близько 2,1 народження на жінку протягом життя — необхідного для підтримки стабільності населення.

У США загальний коефіцієнт народжуваності у 2021 році становив близько 1,7, а через два роки впав до 1,6; у Великобританії у 2021 році він становив близько 1,6; у Греції близько 1,4. Японія та Південна Корея мають одні з найнижчих показників народжуваності у світі – 1,3 та 0,81 відповідно.

Католицьке населення роками асоціювалося з високим рівнем народжуваності, частково завдяки забороні Церквою штучної контрацепції та її давньому вченню, що діти, за словами Другого Ватиканського Собору, є «найвищим даром шлюбу», інформує CNA.

І все ж показники народжуваності, нижчі за рівень відтворення, можна спостерігати навіть у країнах з більшістю католицького населення або з історично високим рівнем католиків. Нещодавня дискусія, яка відбулася в Католицькому університеті Америки під керівництвом оглядача «New York Times» Росса Даутхата, розглядала різноманітні причини цього, зокрема втрату релігійної віри та зміну культурних цінностей.

Деякі країни з високим рівнем католиків все ще повідомляють про високий рівень народжуваності: Ангола, наприклад, більш ніж на 50% є католиками, а рівень народжуваності становить 5,6, що значно перевищує середній світовий показник. Парагвай, тим часом, приблизно на 90% католиків і має коефіцієнт народжуваності 2,5, що вище рівня заміщення.

Однак інші країни, які давно відомі високим рівнем католицизму, все ж є значно нижчими за рівень заміщення: Польща, де понад 90% католиків, має коефіцієнт народжуваності 1,3; тоді як Іспанія, де 75% католиків, ще нижча – 1,2. У Мексиці понад 80% католиків, але все ще нижче рівня заміщення, 1,8.

Дослідження Національного бюро економічних досліджень від 2012 року показало, що «великі католицькі країни» в Європі на початку 1970-х «мали майже вдвічі більшу народжуваність на одну жінку», ніж опитані некатолицькі країни. Проте наприкінці 20-го століття в тих самих католицьких країнах рівень народжуваності був значно нижчим, ніж у некатолицьких країнах.

У дослідженні 2012 року стверджувалося, що падіння можна пояснити тим фактом, що Католицька Церква «у середині 1960-х років відмовилася від надання різноманітних послуг, орієнтованих на сім’ю», включаючи «освіту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення та інші соціальні послуги», таким чином виховувати дітей стало дорожче. Крім того, опитування показує, що значна більшість католиків вважають, що контроль над народжуваністю є прийнятним, тоді як інші дані вказують на те, що значна більшість католицьких жінок використовують певну форму штучної контрацепції.

Водночас церковні лідери б’ють на сполох про зниження рівня народжуваності в останні роки.

У четвер Ватикан оголосив, що Папа Франциск виступить на заході про демографічну кризу в Італії, оскільки рівень народжуваності в країні знаходиться на історично низькому рівні.

У минулому Святіший Отець описував низьку кількість народжених як «цифру, яка виявляє велику турботу про завтрашній день». Він критикував те, що він описує як «соціальний клімат, у якому створення сім’ї перетворилося на титанічне зусилля, а не на спільну цінність, яку всі визнають і підтримують».

Франциск у 2022 році також описав зниження рівня народжуваності як «надзвичайну ситуацію в суспільстві», стверджуючи, що, незважаючи на те, що криза була «відчутною не відразу, як інші проблеми, про які йдеться в новинах», вона все ж «дуже термінова», оскільки низька народжуваність «збіднює»майбутнє кожного».

Тим часом на заході Організації Об’єднаних Націй цього місяця Архиєпископ Габріеле Каччіа стверджував, що контрацепція та контроль над населенням «не є ключем до сталого розвитку», заявивши, що «важливо гарантувати, щоб усі чоловіки, жінки та діти мали можливість реалізувати свій повний потенціал».

У 2019 році єпископ Сан-Себастьяну Хосе Ігнасіо Мунілла Агірре попередив про «безлюдну панораму Іспанії з точки зору рівня народжуваності», цифра, за його словами, є «однією з найбільш очевидних ознак кризи цінностей, від якої страждає Захід».

Тим часом попередні дані, опубліковані Центрами з контролю та профілактики захворювань, минулого місяця показали, що рівень народжуваності в Сполучених Штатах досяг рекордно низького рівня в 2023 році, впавши до трохи більше ніж 1,6 народження на жінку, що на 2% менше, ніж попереднього року.