Релігійні діячі занепокоєні проектом 4128 про зміну громадами підлеглості
  • Птн, 01/07/2016 - 08:16

Представники конфесій мають суттєві зауваження до суті та процедури розгляду змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Жвава дискусія навколо законопроекту № 4128 щодо зміни релігійними громадами підлеглості відбулася під час засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 29 червня, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Незважаючи на запевнення директора Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Андрія Юраша, що проект відповідає міжнародним стандартам у сфері релігійної свободи, представники конфесій висловили до цієї ініціативи низку суттєвих зауважень.

Протоієрей Микола Данілевич, Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (Московського Патріархату), зауважив, що пропоновані зміни не спростять процес переходу православних громад з однієї юрисдикції до іншої, проте навпаки – “призведуть до ще більших конфліктів”.

Митр.протоієрей УГКЦ, кандидат юридичних наук Олекса Петрів висловив зауваження до процедури прийняття рішення релігійною громадою про зміну підлеглості іншому релігійному центру.

На переконання Секретаря Української Лютеранської Церкви Ігоря Рудзіка, найбільш проблемними у законопроекті № 4128 є новації щодо "самоідентифікації" особи, як підстава до визнання її членом релігійної громади з правом голосу. Такий підхід повністю зневажає внутрішні настанови євангельських церков, які передбачають певні критерії членства, зокрема Хрещення та Конфірмацію.

Ці побоювання підтримав юридичний радник Головного рабина Києва та України, кандидат юридичних наук Геннадій Білорицький. На його переконання, проект № 4128 відкриє можливості для звичайного рейдерства з боку злочинців, які зможуть створювати псевдо релігійні громади задля заволодіння будівлями або земельними ділянками реальних релігійних громад.

За його словами, ставляться під сумнів статутні процедури і легітимність існуючих органів управління релігійною громадою, чим можуть скористатися злочинці через норму про “самоідентифікацію” з релігійною громадою будь-якої сторонньої особи. Відтак пропоновані зміни свідчать про втручання держави у регулювання сфери внутрішньої самоорганізації кожної релігійної громади.

Релігійні діячі окрім цього звернули увагу на те, що пропоновані зміни просуваються непрозоро та без належного громадського обговорення.

Зважаючи на висловлені зауваження до законопроекту, архієпископ УПЦ Київського Патріархату Євстратій (Зоря) запропонував провести комітетські слухання у Верховній Раді, на які запросити всіх зацікавлених осіб.

Нагадаємо, що законопроект № 4128 був опрацьований Експертною радою при Міністерстві культури України та поданий до парламенту групою народних депутатів (В.Єленський, С.Войцеховська, П.Кишкар та інші) без проведення консультацій з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності 1 червня 2016 року розглянув цей проект Закону та вирішив рекомендувати парламенту прийняти його у першому читанні в редакції, яка була запропонована на засіданні Комітету. Однак пропонована Комітетом редакція вже місяць як не оприлюднюється на сайті ВР.

Учасники засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій розкритикували також вимоги Податкового кодексу України щодо обов’язкової перереєстрації статутів усіх неприбуткових організацій.