Режисерку фільмів про Івана Павла ІІ Тамару Якжину вбили через квартиру
  • Чтв, 16/04/2015 - 08:58

Відому російську режисерку – документаліста Тамару Якжину, яка зникла в середині березня, вбили, щоб продати її квартиру у Москві. Серед винних у злочині – колишній правоохоронець.

Про це розповів її сусід по будинку, Ігор, затриманий у справі про її зникнення, повідомляє російський телеканал «Дождь».

За словами сусіда Якжиної, режисерку вбили в середині березня і закопали у підмосковному лісі поряд з Волоколамським шосе. Зараз співробітники правоохоронних органів ведуть пошуки її тіла.

Тамара Ельжбета Якжина була членом Спілки кінематографістів РФ, Спілки журналістів Росії, Міжнародної Конфедерації Журналістів і Європейської Асоціації Культури. Фільм-трилогія «Папа, який не помер ...» отримав нагороду Спілки польських журналістів на Фестивалі незалежного кіно, а в жовтні 2014 польська версія фільму з успіхом демонструвалася на Краківському телебаченні.

Якжина є також режисеркою ще одного фільму про Івана Павла II «Не бійся! Я молюся за тебе!», а також  перекладачкою книги «Квіточки Івана Павла II».

Родичі та друзі Якжиної помітили її зникнення 14 березня. Через два дні вони звернулися у місцеве відділення московської поліції, але там на їхнє звернення не відреагували. Пізніше з'ясувалося, що квартира режисерки виставлена ​​на продаж в Інтернеті за вісім мільйонів рублів.

Кримінальну справу у зв'язку зі  зникненням Якжиної Слідчий комітет порушив 8 квітня за статтями «Вбивство» і «Замах на шахрайство». Крім її сусіда по будинку були затримані 52-річний житель підмосковного Корольова Ельман Карякін та 31-річний москвич Роман Фірсов - колишній міліціонер, який кілька років працював дізнавачем. Пізніше обидва були заарештовані судом.

Фірсов і Карякін готували документи на продаж московської двокімнатної квартири Якжиной. За словами Фірсова, які наводить «Московський комсомолець», із сусідом Якжиної він познайомився у лікарні, де обидва лікувалися. Колишній поліцейський стверджує, що той запропонував йому підзаробити на продажі квартири.