Розпочалися духовні вправи Папи та Римської Курії
  • Пон, 19/02/2018 - 09:18

У неділю, 18 лютого 2018 р., проказавши опівдні разом з вірними Богородичну молитву «Ангел Господній», ввечері Папа Франциск вирушить разом зі своїми найближчими співробітниками до реколекційного осередку Отців Паулінів «Дім Божественного Учителя», що в містечку Аріччя, розташованому 30 кілометрів від Риму, де розпочнуться реколекції, тобто духовні вправи, для всієї Римської Курії.

Період Великого Посту – це час приготування до Пасхи. Роздумуючи над Христовими страстями та смертю, християнин покликаний уподібнюватися до Спасителя, Який умер за нас, бути уважним до спонук Святого Духа, Який перемінює наше життя, та вчитися дедалі рішучіше узгоджувати своє життя з Божою волею. Чотиридесятниця – це також нагода перевірити своє серце, звільнити його від пороків та відкритися на Божу любов.

Щоб здійснити ці кроки, людина потребує часу, присвяченого виключно на спілкування з Богом та на призадуму над своїм життям. Щоб допомогти їй у цьому, Церква рекомендує реколекції чи духовні вправи – період інтенсивнішої молитви, роздумування над Божим словом і внутрішньої та зовнішньої тиші.

Традицію спільних реколекцій Папи та Римської Курії впровадив Пій ХІ у 1925 році, запросивши двох священиків-єзуїтів провести таку духовну віднову протягом першого тижня Адвенту – періоду приготування до Різдва. Майже через сорок років, а саме в 1964 році, блаженний Папа Павло VI переніс проведення цих реколекцій на великопосний період. Аж до понтифікату Пія ХІІ їх проводили виключно члени Товариства Ісусового. Протягом останніх десятиріч, натомість, їх проповідували кардинали, єпископи та представники різних чернечих родин.

Майже 90 років такі духовні вправи відбувалися безпосередньо у Ватикані. З початком свого понтифікату, Папа Франциск, в дусі звичаю, властивого членам Товариства Ісусового, прийняв рішення звершувати духовну віднову у відокремленому та тихому місці, подалі від місця звичного проживання та щоденної праці, сприяючи якомога кращому зосередженню. Як звичайно, на період духовних вправ скасовано прилюдні та приватні аудієнції, призупинено іншу діяльність Глави Католицької Церкви.

«Похвала спразі» – такою буде тема духовних вправ Святішого Отця та Римської Курії, які проведе теолог і поет о. Жозе Толентіно де Мендонса, 53-річний португальський священик, віце-ректор та викладач Лісабонського католицького університету, консультант Папської Ради в справах культури.

Реколекції розпочнуться вступною конференцією, Євхаристійною адорацією та молитвою Вечірні. Наступними днями ранкова Свята Меса розпочинатиметься о 7:30, після якої буде ранішня реколекційна наука та медитація. Післяобідня наука та медитація розпочинатиметься о 16:00, після чого слідуватимуть Вечірня та Євхаристійна адорація. В останній день реколекцій, 23 лютого, відбудеться лише одна реколекційна наука та медитація, після чого Папа повернеться до Ватикану. Нагадаємо, що на цю дату Святіший Отець оголосив День молитви й посту за мир у світі.