Що відбувається з нашими сусідами? Кардинал Дука з приводу атак на Івана Павла ІІ
  • Втр, 21/03/2023 - 10:25

Кардинал Домінік Дука висловився щодо медійних атак на Івана Павла ІІ. Колишній Примас Чехії зізнався, що під час нещодавнього візиту Президента Павла до Варшави багато його співвітчизників запитували себе про події в сусідній Польщі, зокрема про медійну і-політичну боротьбу з Іваном Павлом ІІ. Адже він, як пише кардинал Дука, був «великим Папою, символізував повернення свободи та незалежності після жахіть ХХ століття». Про це пише Vatican News.

 

У призначеному для чеського читача тексті колишній Архиєпископ Праги зазначає, що історики та чесні журналісти, вивчаючи архівні документи, спростовують звинувачення проти Архиєпископа Войтили. А також порушують питання, кому на руку це зневажання святого Папи.

Сам він пов'язує це з політичною ситуацією в Польщі, де восени відбудуться парламентські вибори, на яких знову може перемогти нині правляча партія. Для деяких політичних та ідеологічних кіл проблемою також є позиція Польщі на міжнародній арені. І це викликає реакцію, зауважує єдиний чеський кардинал.

 

У перші роки понтифікату Івана Павла ІІ о. Домінік Дука був таємним провінціалом домініканців у Чехії. У в'язниці він подружився з Вацлавом Гавелом. Сьогодні він наголошує, що нинішнє зневажання Івана Павла ІІ –  це образа для всіх тих, які захищали свободу, заохочені прикладом цієї людини, яка з юності є героїчним символом боротьби з тоталітаризмом.

 

«Замах 13 травня 1981 року, — продовжує кардинал Дука - яскраве свідчення того, кому було важливо його знищити! І я запитую, хто сьогодні зацікавлений у тому, щоб потоптати, обпльовувати та знищити святу пам’ять Івана Павла ІІ?».

 

Наприкінці колишній празький Архиєпископ цитує знамените речення Адама Міхніка, якого він називає своїм другом: «Одне я знаю на сто відсотків, я не вірю, хоч ти з мене ремені рви, що Папа свідомо покривав злочинців. А він уже помер і не може себе захистити».