«Сьогодні Христос розп’ятий у тілі розп’ятої України», — Блаженніший Святослав
  • Суб, 25/03/2023 - 12:48

У таїнстві Великого посту українці, як християни, мають унікальну відповідь на запитання про те, чи є Бог поруч, коли нас щодня убивають. Дух українського народу незламний, адже в такий важкий час ми усвідомлюємо, що вся довіра — у Божих руках.

Про Великий піст крізь призму жорстокої війни розповів Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для хорватського католицького видання «Glas Koncila».

Блаженніший Святослав розповів, що в таїнстві Великого посту війну в Україні християни сприймають по-особливому. Маючи перед очима образ Господа Ісуса Христа, який став людиною, ми можемо визнати, що наш Господь був убитий і серед убитих у масових похованнях. Рани нашого народу — це рани Ісуса Христа.

«Віддаючи шану цим тілам, я віддавав шану своєму Господеві, готовому прийняти наш біль під час війни», — зазначив Глава Церкви.

Предстоятель зауважив, що Бог завжди перебуває серед нас навіть у найжорстокіші моменти — Він стає безхатьком разом із біженцями і страждаючим разом з усією Україною. І тому, служачи нині кожному потребуючому, ми служимо Ісусові Христу.

«Сьогодні, особливо в часі Великого посту, ми вшановуємо розп’ятого Господа, Його страждання заради людства. Але мушу сказати, що сьогодні Христос розп’ятий у тілі розп’ятої України», — наголосив Блаженніший Святослав.

Окрім цього, Глава Церкви зазначив, що ми, як християни, повинні продовжувати йти до воскресіння, незважаючи ні на що. Навіть попри те, що багато людей в Україні сказали б, що ми переживаємо Великий піст уже понад рік, варто вірити, що наш народ воскресне разом із Христом, бо ж і розп’ятий з Ним.

«Ми віримо у воскреслого Христа, а Пасха означає, що Господь іде Україною, іде серед нас та з нами і Його присутність змінює історію», — зауважив Блаженніший Святослав.

В інтерв’ю Предстоятель УГКЦ згадав про священників, монахинь і членів релігійних орденів, які пережили звірства російської окупації: «Всі вони говорили, що в дуже болісний момент цього досвіду відчували, що це був найсильніший досвід Божої присутності». Обов’язок християнина сьогодні — показати обличчя Бога, присутнього тут.

«Так ми являємо Бога, розділяючи життєві печалі з тими, хто страждає, поранений, у відчаї, живе у страху. Я би сказав, що вказати на це джерело життя серед нас допомагає містичний досвід тих наших священників, які пережили найстрашніші жахіття війни», — зазначив Глава Церкви.

Предстоятель наголосив на стійкості нашого народу. Прикладом чого назвав людей, які щодня відновлюють електрику чи водопостачання, знаючи, що росіяни знову завдадуть удару. Це — свідченням віри в те, що життя візьме гору над руйнуванням.

«Я часто говорив, що спільний досвід усіх конфесій — це досвід пасхальної радості, навіть на тлі болю і руйнувань, з якими ми стикаємося щодня. Ми відбудуємо Україну, наші міста, загоїмо рани. Чому? Бо Христос воскрес!» — зауважив Блаженніший Святослав.