Таємниця Франциска
  • Втр, 06/08/2013 - 18:26

Одним із секретів цього Папи є автентичність, поєднання ігнатіанської духовності і щоденної містичної медитації Святого Письма – стверджує Джованні Марія Віан.

Понтифікат Франциска – це безпосередній діалог із світом – пише на сторінках порталу Vatican Insider директор „L’Osservatore Romano”. У розмові з ватиканістом Джакомо Галеаззі він розважає про таємницю Папи з-за океану.

«Його спосіб голошення Євангелія має негайний результат і доходить до всіх. Він винятково атракційний, бо Папа у своїх проповідях і промовах постійно покликається на образи і приклади, зачерпнуті просто з життя… Франциска охоче слухає молодь, бо він достовірний і автентичний. Він сам обтерся об труди життя, а яко єпископ, а потім коадьютор і Архиєпископ такої гігантської єпархії, якою є Буенос Айрес, ідентифікувався не так з центром, а з периферією і нуждою. Був у стані стати з нею віч на віч, доторкнутися, а не лише говорити про неї».

Директор „L’Osservatore Romano” не вагається ствердити, що «саме на такий голос і поставу чекала Церква і світ».

На закиди щодо занадто простого проповідування Папи пан Віан відповів: «Зовсім навпаки, це абсурдний закид! Папа також може вийти на вершини, власне туди привести слухачів. Його стиль базується на великій ігнатіанській лекції голошення Слова. А його поставою, в свою  чергу, є глибока медитація Святого Письма. Папа Франциск кожного ранку стає завчасу, при сході сонця, і доки відправить Літургію, багато часу проводить зі Словом, з творами святих і Отців Церкви. Розважає. Власне від св.Ігнатія походить цей стиль покликатись на сучасність, прості образи, на які покликався сам Ісус. Ціла християнська, але і єврейська традиція Письма, без прибігання і опирання на прості образки з реальності, із щоденного життя, була би порожня. Франциск презентує рідкий на сьогодні в Церкві, нажаль, стиль голошення Євангелії».

На закінчення своїх роздумів п.Віан додав: «Цей Папа з іншого континенту є людиною, яка будує мости. Ми бачили це в Ріо. Не боїться безпосереднього контакту, усмішки, дотику. Притуляє дітей, старих, хворих, грішників. Коли підкреслює, що ніхто не може почуватись виключеним з Церкви, ані відділений від любові і обіймів Папи, то за хвилинку підкреслює це чином, кожного дня.  І це є ефективність і таємниця Франциска».

За матеріалами:http://info.wiara.pl