У Єгипті закрили 50 церков через «загрози безпеці»
  • Срд, 24/02/2016 - 13:24

Тарват Бухіт, член уряду і копт за походженням, заявив, що близько 50 церков були закриті під приводом загрози національній безпеці. У 2011 р. на початку «арабської весни» християни склали список з 43 церков, які були закриті місцевою владою за кілька років, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

Список був переданий прем'єр-міністру Єгипту Ессаму Шарафу, який пообіцяв, що церкви будуть відкриті якомога швидше. За словами коптського депутата, церкви не тільки не відкриті до цих пір, але їх кількість вже зросла до 50.

Церкви були закриті, щоб не «провокувати» на агресію місцеві мусульманські громади, які ретельно стежать за тим, щоб існуючі церкви не ремонтувалися, щоб не розширювалися, і, щоб не будувалися нові, оскільки це заборонено законом. Будь-які подібні спроби викликають агресію стосовно християн.

Раніше будівництво церкви на честь загиблих в Лівії християн, ініційоване президентом Аль-Сісі, викликало бурю обурення з боку радикально налаштованих мусульман. 3 квітня новина про майбутнє будівництво в селі Аль-Ур привела до масових погромів християн і маніфестацій мусульман. 

Діюча коптська церква була закидана «коктейлями Молотова» і камінням, були знищені автомобілі та інше майно багатьох християнських сімей.

Подібний випадок стався і в Сохаг: після 44 років очікування дозволу на будівництво церкви місцеві мусульмани спалили тимчасовий храм. Коли християни стали проводити богослужіння вдома, натовп увірвався і розгромив домашню церкву.

Бурхливе обурення мусульман викликало відкриття або відновлення церков у селі Аснабт в Абу-Куркасе, в селі Гала і багатьох інших.

Деякі церкви закривалися в день відкриття. Християни Єгипту не рідко змушені святкувати державні свята і проводити богослужіння під відкритим небом.