Усе більше священників та монахів стають жертвами насильства
  • Птн, 12/01/2024 - 15:08

У 2023 році щонайменше 132 католицьких священників і монахів були вбиті, викрадені чи ув'язнені. Це на вісім осіб більше, ніж попереднього року, повідомляє папська асоціація «Допомога Церкві в Потребі» (ДЦвП) у звіті, опублікованому 10 січня в Мюнхені. У звіті застерігається, що фактична кількість може бути більшою, оскільки в деяких країнах важко отримати достовірну інформацію.

За даними ДЦвП, зокрема зросла кількість арештів церковних служителів. У 2023 році було нараховано 86 випадків у всьому світі порівняно з 55 роком раніше. Білорусь і Нікарагуа очолили список країн, де ув'язнено найбільше представників духовенства. В обох країнах Католицька Церква неодноразово публічно критикувала порушення прав людини та дії авторитарних урядів. Про це повідомляє ekai.pl.

У Нікарагуа протягом року інтернували 46 представників Церкви, у тому числі єпископів Роландо Хосе Альвареса Лагоса та Ісідоро дель Кармен Мора Ортегу. Останнього заарештували за кілька днів до Різдва разом із ще 18 священнослужителями. У лютому єпископа Альвареса засудили до 26 років ув'язнення за те, що він відмовився покинути країну. Багатьох заарештованих священників і членів релігійних згромаджень вислали з Нікарагуа, зокрема Сестер Місіонерок Милосердя.

У Білорусі ДЦвП нарахувала десять арештів священнослужителів, троє з яких на кінець року ще перебували у в'язниці. Також під вартою й надалі залишаються українські греко-католицькі священники-редемптористи: Іван Левицький та Богдан Гелета. Їх заарештували російські окупаційні війська у 2022 році за нібито терористичну діяльність.

ДЦвП також отримала підтверджені повідомлення про 14 убитих представників духовенства, серед яких одинадцять священників. У Нігерії о. Ісаак Ачі та семінарист Нааман Данламі загинули внаслідок підпалів. Бенедиктинський послушник Годвін Езе, який раніше був викрадений разом із двома своїми братами, також був убитий. У Мексиці застрелили священника-августинця о. Хав'єра Гарсію Вільяфанья, який неодноразово виступав проти наркокартелів.

Найбільше – 28 викрадень – зафіксовано в Нігерії. Більшість викрадених звільнено, але троє священників з Нігерії та один із Буркіна-Фасо вже кілька років вважаються зниклими безвісти. На Гаїті зафіксовано два випадки викрадення священнослужителів, а в Ефіопії викрали монахиню.