Африканські єпископати проти «Fiducia supplicans»
  • Чтв, 21/12/2023 - 13:46

Єпископи Малаві, Замбії та Нігерії відреагували на декларацію «Fiducia supplicans» про благословення гомосексуальних зв’язків.

Єпископи Малаві пояснили, що «благословення будь-якого типу для одностатевих пару будь-якого типу» є недозволеним, відповідно до незмінного католицького вчення, про те, що Церква не може благословляти гріховні відносини, інформує LifeSiteNews.

Замбійці наголошують, що у їхній країні цей документ не буде втілений в життя, бо є двозначним.

«Щоб уникнути душпастирського хаосу та двозначності, а також для дотримання національного законодавства, яке забороняє гомосексуальні стосунки та діяльність, і, нарешті, прислухаючись до нашої культурної спадщини, яка не приймає одностатеві стосунки, Конференція постановляє, щоб Декларація Дикастерії доктрини віри від 18 грудня 2023 р. щодо благословення одностатевих союзів, була передана на подальший розгляд і не була реалізована в Замбії»,- зазначили вони. Наостанок єпископи Замбії закликали до навернення всіх людей, які живуть в одностатевих стосунках.

Аналогічний документ видали єпиcкопи Нігерії – найчисельнішої країни в Африці, де проживає близько 30 млн. католиків. Нігерійці вказали на те, що благословення гомосексуальних зв’язків і діяльності не відповідає Божому закону, пише pch24.pl.

«Конференція католицьких єпископів Нігерії запевняє весь народ Божий, що вчення Католицької Церкви про шлюб залишається незмінним. Немає жодної можливості благословення гомосексуальних стосунків і діяльності в Церкві. Це суперечило б Божому закону, вченню Церкви, законам нашої країни та культурній чутливості нашого народу. Конференція єпископів дякує всім священникам за супровід подружніх пар, просячи їх завжди повсякчас підтримувати таїнство святого подружжя і ніколи не робити нічого, що могло б бути пов’язане із відступленням від святості цього таїнства»,- йдеться у їх заяві.

Доктринальна декларація «Fiducia supplicans» викликає спротив у здорових католиків по всьому світу. Одними з перших відреагували єпископи з Казахстану, наголошуючи, що під їхнім управлінням ніхто не має права ані уділяти, ані приймати благословення ЛГБТ.

Єпиcкопат РКЦ України також видав комунікат, в якому стверджує: «Вбачаємо небезпеку у неоднозначних формулюваннях, які викликають різночитання серед вірних. Нам забракло в документі того, що Євангеліє закликає грішників до навернення, і без заклику до залишення гріховного життя гомосексуальних пар, благословення може виглядати як схвалення».