Суспільство

  • Середа, Травень 8, 2024 - 20:23

    Оскільки глобальні показники народжуваності продовжують знижуватися, навіть країни з більшістю католиків та історично католицькі країни не позбавлені демографічного колапсу, який дедалі більше загрожує скороченням населення країн нижче необхідного рівня відтворення.

     

  • Середа, Травень 8, 2024 - 15:29

    Було створено синтетичну еластичну шкіру, яка дозволить машинам відчувати дотик на рівні людини. За словами вчених, її можна використовувати, наприклад, у конструюванні роботів-медсестер або роботів-масажистів.

    Вчені з Техаського університету в Остіні (США) повідомили про розробку нового типу штучної шкіри, яку можна використати для виготовлення роботів та інших пристроїв, інформує pch24.pl.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 14:54

    Католицька Церква південноіталійського регіону Сицилія застерігає від впливу мафії на церковні кола. «Ми повинні бути особливо пильними щодо можливого проникнення в народні релігійні спільноти чи братства», — сказав італійській щоденній газеті «Avvenire» президент Єпископської конференції Сицилії єпископ Антоніно Распанті. Церква співпрацює з поліцією та школами, щоб просувати новий підхід до мафії на острові. Він також закликає членів мафії змінити своє життя та навернутися.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 14:43

    Пісенний конкурс Євробачення... давно перестав бути пісенним конкурсом. Крім того, він ніколи не демонстрував високого музичного рівня, а розваги, які він мав забезпечити, завжди маскувались під т.зв. прогресивний підтекст, або ці заяви були зроблені безпосередньо.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:19

    У ватиканському пресцентрі презентували Всесвітню зустріч про людське братерство, яка вдруге відбудеться у Ватикані. Серед її учасників – лауреати Нобелівської премії миру, науковці, економісти, мери міст, лікарі, робітники, які спільно «шукатимуть альтернативу тому, що сьогодні переживає світ».

     

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:23

    Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив під час Форуму ООН щодо лісів, наголосивши на важливості цілісної екології з метою захисту екосистем і громад.

     

    Ліси є життєво важливими екосистемами, джерелами утримання та добробуту, а також резервуарами біорізноманіття. Про це нагадав архиєпископ Габріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, у своїй заяві, зробленій 6 травня 2024 р. в Нью-Йорку на 19-й сесії Форуму ООН з питань лісів.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:20

    Те, що Україна здатна стояти та протистояти російському агресорові, як ми відчуваємо, — це постійне Боже чудо. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви в 116-й тиждень великої війни, яку приніс на наші землі російський окупант та колонізатор.

    Предстоятель зазначив, шо цей тиждень був в Україні справді Страсним. Найбільше страждала від кількості поранених і загиблих наша Одеса.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:16

    З наближенням літніх олімпійських ігор, які влітку відбудуться в Парижі, Дикастерія у справах культури та освіти організовує разом з Посольством Франції при Святому Престолі міжнародну конференцію про духовний вимір спорту. У Ватикані відбулася презентація ініціативи.

     

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:14

    Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк нагородив Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава нагрудним знаком «Хрест Сухопутних військ». Відзнаку командувача Главі Церкви у його резиденції 5 травня вручила очільниця Капеланської служби Командування Сухопутних військ ЗСУ полковниця Лариса Полянська.

    5 травня, у свято Воскресіння Христового, Блаженніший Святослав відзначав також своє 54-ліття.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 13:42

    Католицькій Церкві в Уганді не вистачає літургійного вина,- повідомляє сайт BBC з посиланням на місцеві ЗМІ. У дефіциті звинувачують єменських хуситів, які обстрілюють торгові судна, що пливуть через Червоне море.

    Дефіцит літургійного вина почався в лютому, і цього тижня пов’язана з церквою компанія «JW InterServices» звернулася до керівництва єпархії з проханням дуже обережно використовувати запаси.

  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 12:15

    Пасхальне питання неможливо вирішити на локальному рівні — потрібен ще один Вселенський собор. Так прокоментував Блаженніший Святослав питання, чому греко-католики святкують Пасху із православними попри перехід на новий календар.

  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 12:13
    Приготування до Пасхи в Харківському екзархаті, як в багатьох інших частинах України, відбувається в умовах дедалі частіших обстрілів. Цим болючим, сумним і виснажливим обставинам, як зазначає владика Василь Тучапець, Церква протиставляє свою постійну підтримку людям, через свою вірну присутність, прояви милосердя, людяності й ввічливості.
     
  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 12:08

    Президент України Володимир Зеленський привітав Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з 54-річчям.

    «З особливою радістю вітаю Вас із Днем народження, який припадає на відзначення Воскресіння Христового. Хай світло цього свята примножить добрі побажання, яким сьогодні Вас заслужено вшановують українці», — написав у привітанні пан Президент.

    Володимир Зеленський відзначив, що цінує зусилля Глави УГКЦ заради того, щоб Україна була міцною та впевненою у своїх силах.

  • Субота, Травень 4, 2024 - 16:41
    Настоятель парафії святого Архистратига Михаїла в Тисмениці на Івано-Франківщині розповідає в інтерв’ю для ватиканських медіа про глибокий досвід горя і віри, які переживають священники, коли до їхніх парафій повертаються загиблі на фронті солдати. А в контексті Великодня наголошує: «Для нас це не просто свято. Для нас – це все, бо де Христос воскрес, там смерть втікає».
  • Субота, Травень 4, 2024 - 16:32

    У Кельні відбувся VIII Католицький саміт у справах біженців. Близько 200 представників церковних структур, які опікуються біженцями, обговорили питання захисту вимушених переселенців у Європейському Союзі. Представником Апостольського екзархату для українців візантійського обряду в Німеччині та країнах Скандинавії, із благословення владики Богдана Дзюраха, був о. Геннадій Аронович, душпастир українських громад у Кельні, Бонні та Кобленці.

  • Середа, Травень 1, 2024 - 15:00

    У деяких містах Швейцарії більше половини населення не сповідує жодної релігії. Кількість протестантів найбільше зменшується

    Троє із чотирьох жителів Швейцарії живуть у містах. І саме там спостерігається істотне зменшення кількості вірян.

    Відома своєю роллю у протестантській Реформації, Богоцентричним текстом національного гімну та хрестом на прапорі, Швейцарія за останні 50 років пережила швидкий процес секуляризації, повідомляє Evangelical Focus.

  • Вівторок, Квітень 30, 2024 - 18:45

    «Менше трьох місяців відділяє нас від початку Олімпійських ігор у Парижі. До них готуються не лише спортсмени, але й капелани. Для спортсменів Олімпіада  це важкі та вирішальні моменти. Багато з них знаходять підтримку у вірі», – розповідає диякон Джейсон Ніока, відповідальний за підготовку олімпійських капеланів.

    Відповідно до рекомендацій МОК, в олімпійському селищі буде діяти багатоконфесійний центр для послідовників п’яти основних релігій.

  • Вівторок, Квітень 30, 2024 - 12:46

    Гуманітарні дії, зокрема звільнення військовополонених і дітей, депортованих до росії, – інструменти, які визначають шлях до переговорів і припинення війни в Україні, вважає Державний секретар Ватикану. Про це повідомляє Vatican News.

    В інтерв’ю італійському виданню Avvenire кардинал П’єтро Паролін зазначив, що анонсована участь Франциска у саміті G7, яка відбудеться в італійській Апулії 13-15 червня 2024 року, – це вияв занепокоєння за майбутнє розділеного світу.

  • Понеділок, Квітень 29, 2024 - 16:09

    Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав закликав до запропонованого Папою Франциском обміну «всіх на всіх», принаймні щодо трьох категорій українців: жінок, медичних працівників і священнослужителів.

    Такий заклик Предстоятель зробив у тижневому відеозверненні у 115-й тиждень повномасштабної війни росії проти України напередодні Пасхи за юліанським календарем.

  • Понеділок, Квітень 29, 2024 - 10:37

    У проповіді у Квітну неділю Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголосив, що сьогодні, у час війни, коли молодь захищає життя і воскресіння України, навіть каміння знищених міст та сіл кричить Христові «Осанна!».

    На початку проповіді Блаженніший Святослав прокоментував сьогоднішній євангельський уривок про вхід Ісуса Христа в Єрусалим. Патріарх зауважив, що Христа з пальмовим віттям зустрічала молодь.

Сторінки