Англія: Тисячі батьків чекали на визнання існування їхньої дитини
  • Птн, 01/03/2024 - 13:09

Уряд Великої Британії запустив спеціальну безкоштовну програму для батьків, які страждають від втрати дитини під час вагітності. Вони зможуть отримати довідку, яка офіційно підтверджує існування їхньої дитини. З розмов та досліджень стало зрозуміло, що це рішення, на яке чекали тисячі матерів і батьків.

Це стосується тих, хто пережив втрату дитини до 24 тижня вагітності; вона завершилася 1 вересня 2018 року або пізніше, вони на той час проживали в Англії та є принаймні одним із батьків дитини. Сертифікати видаватимуться в кожному громадському медичному центрі, а всю необхідну інформацію можна знайти на веб-сайті уряду: https://www.gov.uk/request-baby-loss-certificate. Подібна схема діє в Шотландії, а також буде запроваджена в Уельсі, інформує Vatican News.

Святими покровителями ненароджених дітей і батьків, які перенесли викидень, є святі Жанна Беретта Молла та Катерина Шведська. Довіряючи батьків і дітей їхній опіці, єпископ Джон Шеррінгтон, відповідальний за охорону життя в єпископаті, позитивно прокоментував рішення уряду. Він наголосив, що «це визнання людськості та гідності кожної дитини в утробі матері». Крім того, він зауважив, що необхідно проаналізувати підхід до цієї проблеми в католицьких парафіях, де, можливо, можна краще підтримати родини, які передчасно втратили дитину. «Це досвід, який завдає великого болю, а іноді й гніву та самотності для батьків та інших членів сім’ї», – написав єпископ Шеррінгтон. Він також нагадав про молитву довірення втрачених дітей Божому милосердю, уділивши їм літургійне благословення згідно з Катехизмом Католицької Церкви: «Господи Боже, завжди турботливий і лагідний, ми віддаємо Твоїй любові цю малечу, яка так коротко приносила у наше життя радість. Дай їм вічне життя. Молімося за батьків, які сумують через втрату дитини. Дай їм мужності, допоможи їм пережити біль і смуток. Нехай вони всі одного дня зберуться разом у радості та мирі Твого царства. Це просимо через Христа, нашого Господа. Амінь».

Викидень до 24-го тижня народження дитини є найпоширенішим ускладненням вагітності у Великобританії. Кожна п'ята жінка переживає це. Як сказала BBC Кейт Пултон з Уорікшира: «Незалежно від того, скільки часу ви були вагітні, ви все одно втратили дитину, і цей папірець доводить, що вона існувала». Вона додала, що сертифікати «спонукатимуть людей ділитися тим, що вони пережили», і допоможуть роботодавцям прийняти причину їх відсутності на роботі.

«Схема сертифікації справді позитивно вплине на багатьох людей, які пережили втрату дитини, запропонувавши офіційне визнання найменшого життя», – сказала Рут Бендер Атік, директор «Miscarriage Association».

«Ми спілкувалися з тисячами батьків по всій країні, — каже депутат від Консервативної партії Марія Колфілд, відповідальна за реалізацію Стратегії жіночого здоров’я. – «Вони розповідали нам про свої переживання, про те, що вони ніде не можуть зафіксувати існування своєї дитини і що це для них дуже боляче. Тому ми вирішили запустити цю програму. Вони можуть зареєструвати ім'я дитини, дату народження або втрату внаслідок викидня. Вони отримають офіційну довідку про визнання життя дитини. Я розмовляла із 70-річними і навіть старшими жінками, які ще пам’ятають дитину, яку втратили багато років тому. Так само і їхні тати. Свідоцтво не полегшує біль чи горе, але це визнання втраченого життя дитини, якої формально досі не існувало», – сказала Марія Колфілд, член парламенту, в інтерв’ю Great Britain News.