Апостольська Столиця: Енцо Б’янкі повинен покинути монастир в Бозе
  • Срд, 27/05/2020 - 14:16

Спільнота повідомила про результати апостольської візитації, згідно з якими засновник і троє інших членів екуменічної спільноті на півночі Італії повинні переїхати в інше місце. Причини рішення пов’язані з питаннями здійснення влади.

Енцо Б’янкі, засновник спільноти Бозе, та троє інших її членів повинні залишити спільноту та переїхати в інше місце, втративши всі посади, які займали. Про це йдеться у декреті, підписаному Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном, окремо апробованим Папою Франциском. Документ з’явився за підсумками тривалого та уважного розпізнавання та після завершення апостольської візитації.

У повідомленні, оприлюдненому на сайті монастиря, зазначається, що отримавши ряд сигналів щодо «напруженої і проблематичної ситуації в нашій спільноті, яка стосувалася здійснення авторитету засновника, внутрішнього управління та братньої атмосфери», Папа Франциск доручив провести апостольську візитацію, яка тривала від 6 грудня 2019 до 6 січня 2020. «Беручи до уваги загальноцерковне та екуменічне значення Спільноти Бозе як на національному, так і на міжнародному рівні», – зазначається в комюніке, з метою подолати «серйозні проблеми та непорозуміння», що могли би послабити чи навіть анулювати важливу роль спільноти у виконанні поставлених перед нею завдань, Святіший Отець вирішив запропонувати допомогу в формі «періоду слухання з боку людей, що відзначаються підтвердженою довірою та мудрістю». По завершенні візитації візитатори передали до Апостольської Столиці звіт, приготований «на основі свідчень, вільно наданих кожним членом спільноти». На основі цього звіту й було прийняте згадане рішення.

У листі Державного Секретаря до настоятеля та спільноти Апостольська Столиця «накреслила шлях майбутнього та надії, вказуючи на напрямні для процесу оновлення, який, сподіваємося, влиє новий запал у наше монаше та екуменічне життя», – йдеться в повідомленні спільноти, що завершується в контексті приготування до П’ятидесятниці призиванням Святого Духа, аби Він «допоміг усім поставити на першому місці Його дію, а не особисті відчуття».

________________

В день завершення Другого Ватиканського Собору, 8 грудня 1965 року, Енцо Б’янкі вирішив започаткувати у невеликому поселенні Бозе на півночі Італії монашу спільноту, що згуртовуватиме осіб різних конфесій, які разом житимуть євангельськими радами та в спільній молитві. Перші послідовники приєдналися до нього через три роки, між ними була одна жінка та протестантський пастор. Сьогодні монастир нараховує коло 80 членів різних конфесій обох статей. Після 52 років настоятельського служіння, 2017 року Енцо Б’янкі передав правління своєму наступникові Лучано Манікарді.