Апостольська столиця за повну ліквідацію атомних арсеналів
  • Срд, 16/09/2015 - 11:23

Святий Престіл пов'язує великі надії з використанням атомної енергетики в мирних цілях, але вимагає рішучих політичних кроків у напрямку повної ліквідації атомних арсеналів. Позицію Святого Престолу з цієї проблеми представив секретар з відносин з державами Архиєпископ Пол Галлахер на засіданні Міжнародного агентства з атомної енергетики (МААЕ), яке пройшло у Відні.

Ватиканський дипломат відзначив позитивний внесок атомної енергії у розвиток людства, перемогу над бідністю і збереження навколишнього середовища. У той же час Архиєпископ Галлахер нагадав про важливість мудрого користування досягненнями атомної технології. На його думку, розвиток науки і техніки не відбувається паралельно зі зростанням відповідальності. Найяскравішим свідченням цього залишається трагедія Хіросіми і Нагасакі.

Святий Престіл визнає, що сьогодні атомні арсенали набагато менші тих, які були на піку холодної війни, але досі вони залишаються значними. Їх зміст і модернізація вимагає величезних фінаснавих коштів, які можна було б використати для розвитку. Тим більше, поки існує зброя подібного роду, зберігається загроза для життя людей.

За словами представника Святого Престолу, необхідно докласти конкретні зусилля на користь повної ліквідації атомної зброї. Важливим кроком у цьому напрямку було прийняття Договору про нерозповсюдження атомної зброї. Сьогодні необхідно сприяти повному набуттю чинності трактату про всезагальну заборону атомних випробувань, який ще не підписали Індія, Пакистан і Північна Корея. Важливим є також створення території вільної від усякої зброї масового знищення. У світлі останніх конфліктів подібна заборона повинна поширюватися на весь Близький Схід, зазначив Архиєпископ Галлахер і висловив задоволення взаєморозумінням в цьому питанні, досягнутому з Іраном.