Апостольський Престіл про переслідування християн: провал ООН
  • Суб, 18/04/2015 - 22:22

17 квітня в Нью-Йорку постійний спостерігач Ватикану при ООН монс. Бернардіто Ауса виступив на конференції, присвяченій темі: «Переслідування християн на світовому рівні: загроза миру і міжнародній безпеці». Прелат нагадав про настійні заклики Папи Франциска до міжнародного співтовариства «не мовчати і не залишатися байдужими» перед обличчям таких злочинів. Сьогоднішні численні мученики проливають кров в Іраку, Сирії, Нігерії, Лівії, Кенії, в азіатських регіонах.

Сучасне насильство спрямоване не тільки проти християн, зазначив монс. Ауса, проте, згідно зі статистикою, на першому місці за кількістю жертв серед віруючих знаходяться саме християни. Між 2006 і 2012 роками послідовники Христа страждали від гонінь і дискримінації в 151 з 193 держав-членів ООН. Єпископ рішуче підкреслив, що така ситуація «означає колективний провал цієї міжнародної організації, чия головна мета полягає в тому, щоб захищати народи і нації від лих насильства і несправедливою агресії. (...) У наші дні від 100 до 150 мільйонів християн піддаються переслідуванням».

Особливим чином ця трагедія стосується Близького Сходу - колиски християнства, де за останні три роки ситуація різко погіршилася. За останні десятиліття з Іраку втекло більше трьох четвертих християнського населення, а стародавні християнські громади регіону ризикують повністю зникнути.

Монс. Бернардіто Ауса нагадав, що минулого місяця в Женеві в Раді з прав людини ООН 65 країн підписали декларацію на підтримку прав християн та інших релігійних громад, зокрема, на Близькому Сході: «У Раді з прав людини вперше в історії прямо згадувалася категорія християн». Представник Ватикану закликав країни ООН до солідарності і невідкладних дій, «перш ніж стане занадто пізно».