Апостольський Престіл засудив використання дітей у війнах
  • Срд, 01/04/2015 - 00:51

Використання дітей у збройних конфліктах є викликом, на який міжнародне співтовариство не може не відповісти, зазначив представник Апостольського Престолу при ООН архиєпископ Бернардіта Ауса. Виступаючи на засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй з цієї проблеми дипломат зауважив, що інструменти, які можуть перешкодити використанню дітей як солдатів - існують, але відсутня політична воля і моральна відвага, щоб їх застосувати.

Архієпископ Ауса нагадав, що 2014р. позначений найгіршими показниками за всю сучасну епоху, щодо використання дітей у конфліктах. Тільки в Сирії та Іраку цьому зловживанню піддалися близько 10 тис. неповнолітніх. "Ми повинні зробити перший крок і одноголосно ствердити, що рекрутування і використання дітей у збройних конфліктах є не тільки важким порушенням міжнародного гуманітарного права і прав людини, але також огидним злим вчинком, який повинен бути засуджений. Це повинні зробити не тільки уряди, але всі громадські, політичні та релігійні лідери", - сказав ватиканський дипломат.

Представник Апостольського Престолу при ООН нагадав Раді Безпеки про її головну місію - зберігати мир і міжнародну стабільність. Це не дає права відвертатися від конфліктів в ім'я національних політичних чи геополітичних розбіжностей з іншими країнами, тому що відповідальність за захист громадян лежить не тільки на національних владах, але, в деяких випадках, і на міжнародному співтоваристві. Архієпископ Ауса нагадав, що перед обличчям ситуацій примусового рекрутування, використання дітей-солдатів і звірячих злочинів проти релігійних та етнічних меншин, на які національні держави не в змозі відповісти самі, виникає потреба у втручанні міжнародного співтовариства, аж до використання військових інструментів для захисту громадян від нелюдських агресорів, коли всі інші способи не принесли результату.

Використання сили, однак, недостатньо. У першу чергу, на думку ватиканського дипломата, необхідне рішення гуманітарних, суспільних, політичних та економічних проблем, які стають причинами конфліктів, в яких змушені брати участь діти. У цьому контексті важливу роль відіграють релігійні спільноти, які можуть допомогти реінтенграції дітей-солдатів в життя суспільства, даючи їм можливість для освіти і примирення, а також "засуджуючи організації, які намагаються виправдати використання дітей для досягнення ідеологічних цілей, обумовлених помилковим розумінням віри і розуму", сказав представник Апостольського Престолу при ООН.