Архиєпископ Палья: марнування продовольства суперечить логіці солідарності
  • Суб, 26/08/2023 - 14:57

Президент Папської академії «За життя» виступив під час конференції ФАО в чилійській столиці Сантьяго-де-Чилі, підкресливши, що для боротьби із явищем харчових відходів економічні суб’єкти повинні визнати свою соціальну відповідальність і взаємозв’язок між усіма людьми.

«Продовольчі відходи негативно позначаються на долі мільйонів людей», – таку думку висловив у своїй доповіді архиєпископ Вінченцо Палья, Президент Папської академії «За життя», під час конференції на тему «Запобігання та скорочення втрат і відходів продуктів харчування в контексті продовольчої та харчової безпеки: міжгалузевий виклик», що відбулася у четвер, 24 серпня 2023 р., в Сантьяго-де-Чилі, в головному осідку Представництва ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) в Латинській Америці та Карибському басейні.

Свою доповідь архиєпископ розпочав, пригадуючи промову Папи Франциска до представників Федерації продовольчих банків, приймаючи їх на аудієнції в травні 2019 року. «Викидати їжу означає викидати людей» – сказав тоді Святіший Отець. Змарнована їжа, за словами архиєпископа Пальї, позначається на долі мільйонів осіб, також і в Латинській Америці. Доповідач зазначив, що харчові відходи в Латинській Америці становлять лише 6% від світового показника відходів, але слід брати до уваги, що 47 мільйонів людей на цьому континенті голодують.  

Подолання ринкової логіки

Президент Папської академії «За життя» підкреслив, що одним із елементів подолання явища марнування продовольства, є усвідомлення того, що «економіка не може розглядатися як самоціль, але як засіб на служінні життя людей і побудови справедливого суспільства». Доповідач процитував слова з Послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня продовольства 2021 року: «Боротьба з голодом вимагає, щоб ми подолали холодну логіку ринку, зосереджену виключно на економічній вигоді та на перетворенні їжі на черговий товар, і зміцнили логіку солідарності». Логіка солідарності, за словами архиєпископа Пальї, передбачає усвідомлення важливості співпраці всіх задля побудови братерського людства, а економічні суб’єкти повинні при цьому визнавати соціальну відповідальність своїх дій.

Відкинення суперечить християнському вченню

Архиєпископ Вінченцо Палья зауважив, що логіка відкинення суперечить євангельському посланню. Біблія говорить, що все на землі є добрим, і про людину написано, що вона «дуже добра». Повнота цього усвідомлення розкривається у Христовому вченні, згідно з яким кожну людину слід приймати, любити й цінувати, навіть коли вона здається не потрібною. «Ісус нікого не відкидає, – підкреслив доповідач, – і Його учні в усі часи, навіть з усіма їхніми слабкостями, покликані рішуче повторювати це Його вчення: ніщо не слід марнувати, нікого не можна відкидати, немає жодної причини залишати когось позаду».

На завершення Президент Папської академії «За життя» вказав на деякі кроки, щоб протистояти логіці марнотратства і відкинення, серед яких – збір даних про марнотратство продовольства, об’єднання зусиль всіх суб’єктів продовольчого ланцюга та підвищення обізнаності на культурному рівні.