Більшість дорослої молоді в 12 країнах Європи є невіруючою
  • Чтв, 22/03/2018 - 16:16

Європа прямує до пост-християнського суспільства, і це демонструє нещодавнє дослідження в 12 країнах, відповідно до якого більшість молоді не належить до жодної релігії.

Опитування молоді віком 16-29 років показало, що Чехія є найменш релігійною країною Європи, враховуючи, що 91% опитуваних зазначили, що не належать до жодної релігії. 70-80% молоді Естонії, Швеції та Нідерландів також вважають себе нерелігійними.

В свою чергу, найбільш релігійною країною є Польща, де лише 17% молоді назвали себе нерелігійними, за ними слідує Литва із 25%.

Дві найбільш релігійні країни (Польща і Литва) та дві найменш релігійні країни (Чехія і Естонія) є посткомуністичними державами.

Тенденція релігійної приналежності повторилась, коли молодь запитали про релігійні практики. Лише в Польщі, Португалії та Ірландії більше 10% молоді сказали, що відвідують богослужіння принаймні раз на тиждень.

В Чехії 70% зазначили, що ніколи не ходять до церкви, 80% зазначили, що ніколи не моляться.  У Великобританії, Франції, Бельгії, Іспанії та Нідерландах від 56 до 60% зазначили, що ніколи не ходять до церкви, а 63-66% сказали, що ніколи не моляться.

Серед тих, хто ідентифікував себе католиком, цифри дуже коливаються. Для прикладу, в Польщі більше 80% молоді назвали себе католиками, і лише половина з них ходять на Літургію хоча б раз на тиждень. У Литві, де 70% молоді назвались католиками, лише 5% ходять на Літургію щотижня.

Як зазначає Стівен Буллівант, проф. теології і соціології релігії Університету св. Марії в Лондоні, котрий є одним із авторів дослідження, багато молодих європейців «були охрещені, а потім жодного разу не зайшли до храму. Справа в тому, що батьки не передають дітям культурну релігійну ідентичність».

«За 20-30 років головні Церкви будуть меншими, однак, та невелика кількість людей, що залишаться, будуть набагато більш відданими», - наводить слова проф. Булліванта The Guardian.