«Бог є повсюди»: історія священика з перуанської Амазонії
  • Пон, 22/01/2018 - 09:03

У Перу саме минає останній день Апостольської подорожі Папи Франциска. Цей візит, під час якого Понтифік зустрічався з представниками найрізноманітніших груп – нагода придивитися до маргіналізованих спільнот, які, зрештою, є не тільки в цій країні. В одній із таких спільнот у перуанській Амазонії служить отець Пабло Забала – 70-річний іспанський священик. Більшість людей, які заповнюють лавки в його церкві, – це золотодобувачі або секс-працівниці з Бока-Колорадо, регіону, який добряче нагадує Каліфорнію часів «золотої лихоманки». Це місце давно здобуло сумну славу Содома й Гоморри, розповідає CNA.

«Бог є повсюди», – каже отець Забала, зауважуючи, що його покликання – це служити людям. Він живе в Амазонії вже 24 роки, 10 із яких пов’язані з парафією в Бока-Колорадо, в регіоні Мадре де Діос. За час служіння священик став свідком важких зусиль, якими шахтарі мусять утримувати свої сім'ї насамперед тому, що не мають іншого вибору щодо місця роботи. За словами Забали, бідність змусила тисячі людей піти працювати у гірничодобувну галузь або стати на шлях проституції.

Шахтарі в цьому регіоні для пошуку золота використовують ртуть, яка потрапляє у місцеві водні системи. А прокладання нових доріг призводить до знищення дерев тропічних лісів.

Отець Забала часто нагадує тутешнім жінкам про приклад святої Марії Магдалини, який насправді є для них джерелом натхнення. Саме жінки, каже він, допомагають будувати дві нові церкви. Священик підтримує шахтарів – зазвичай для цього достатньо вислухати їх і дати пораду. Іноді йому доводиться хоронити шахтарів, які гинуть у місцевих конфліктах.

«Він тут у скрутний момент», – говорить Жанна Роке, яка живе з сім'єю у шахтарському селищі.

Папа Франциск навідався в Мадре де Діос у п'ятницю, 19 січня, зустрівся з корінними амазонянами, з мешканцями столиці регіону й зі спільнотою місцевого сиротинцю. Під час зустрічі з представниками амазонських народів він роздав примірники енцикліки «Laudato si'» й зазначив, що «захист землі не має жодної іншої мети, крім захисту життя». Понтифік говорив і про відчай бідності, який змушує багатьох до пошуку золота на шахтах Амазонки. Він попередив, що золото може перетворитися на «фальшивого бога, який вимагатиме людських жертвоприношень» і корумпуватиме людей та інституції.

Джерело: kmc.media