Чи порожні костели у Франції стануть мечетями?
  • Птн, 19/06/2015 - 20:35

Я проти передачі мусульманам порожніх костелів – запевнив єпископ Станіслас Лалан, ординарій дієцезії Понтуаз у Франції, а раніше - багаторічний генеральний секретар і речник єпископату. Франція шокована від нещодавньої пропозиції голови Французької Ради Мусульманського Культу Даліла Бубакера. 

В одному з інтерв’ю він зазначив, що порожні католицькі храми мають бути передані мусульманам і служити як мечеті. Це врешті-решт є той самий Бог, так само як і обряди є братніми.

Заява Бубакера викликала сильну реакцію і не стільки у Церкві, а у французькому суспільстві. На шпальтах Le Figaro читаємо: «Хоча часто воно [французьке суспільство] у великій мірі дехристиянізоване, однак, думка, щоби мусульмани зайняли християнські храми, шокує і сприймається як агресія». Також підкреслюється, що хоча французи заглядають лише час від часу до храмів, однак прив’язані до них, як до своєї спадщини, і хочуть, аби вони надалі були християнськими, пише Deon.

Французькі єпископи до цієї новини підходять більш помірковано, вони ще не зайняли офіційної позиції. Тільки єпископ Лалан, відповідаючи на запит медіа, запевнив, що виступає проти перетворення костелів у мечеті. Він підкреслив, що розуміє потреби мусульманської спільноти у Франції, однак, зазначив, що храм не є багатофункціональним приміщенням, а сакральним простором. Не можна грати з символами. Це є місце пам’яті, де молились цілі покоління, - заявив французький єпископ.