Французькі семінаристи вірні Церкві та прагнуть євангелізувати
  • Втр, 16/01/2024 - 13:22

Єпархіальні семінаристи у Франції дуже цінують католицькі традиції. Щоденна газета «La Croix» за згодою єпископату провела спеціальне дослідження навколо конгресу семінаристів у цій країні, який відбувся на початку грудня. Майже 2/3 усієї цієї групи, що складається з майже 700 чоловіків із середнім віком 27 років, відповіли на запитання. Зібрані анкети показують, між іншим, що майже половина з них сподівається регулярно носити сутану в майбутньому священницькому житті.

Такий же великий відсоток вказав, що вони мали контакт із традиціоналістською течією. Більшість з них не бачать проблеми з Літургією в екстраординарній формі римського обряду, тобто з часів до реформи Другого Ватиканського Собору, хоча лише невелика частина хоче відправляти її таким чином. 39 відсотків опитаних семінаристів висловили особливу повагу до Папи Бенедикта XVI, пише Vatican News.

Водночас опитані клерики не залишаються зосередженими на минулому, а цінують сучасну Церкву. 83 відсотки з них підтвердили, що відчувають певну «близькість» до Папи Франциска. Переважна більшість (99%) також підтримує ІІ Ватиканський Собор, хоча чверть зазначає, що варто попрацювати над ексцесами, до яких призвела реалізація цієї церковної реформи. Понад 40 відсотків також погоджується на більшу роль жінок у спільноті вірних, і майже 1/3 позитивно сприйме можливість висвячення одружених чоловіків.

Основою свого майбутнього священницького життя вони бачать сакраментальне служіння – так відповіли аж 70 відсотків. Крім того, вони також надають пріоритет питанню євангелізації – 57% зазначили, що для них особливо важливим, серед іншого, є діалог з їхніми співгромадянами-мусульманами.

Щодо походження французьких семінаристів, то переважна більшість із них походять із католицьких сімей, беруть участь в Літургії принаймні раз на тиждень. Дуже часто вони також були міністрантами (вівтарниками). Більше половини належали до скаутингу і більше половини брали участь у зборах деяких нових церковних спільнот. Аж 36 відсотків думали стати священником у віці ще до 10 років.