Генеральний настоятель кармелітів босих про візит солідарності в Україну
  • Втр, 25/07/2023 - 15:47

Отець Міґель Маркес Калле, Генеральний Настоятель Ордену Босих Кармелітів, відвідав кілька українських міст, щоб привезти гуманітарну допомогу та підбадьорити людей в упованні на Божий захист серед болю війни.

«Наше зобов'язання перед українським народом полягає насамперед у тому, щоб єднатись, допомагати нашим співбратам, які підтримують народ, і далі наполегливо проводити політику справедливості, правди, боротьби, наполегливості, захищаючи права вбогих», – сказав отець Мігель Маркес Калле, Генеральний Настоятель Ордену Босих Кармелітів, пояснюючи причину свого нещодавнього візиту в Україну, який відбувався від 14 до 20 липня 2023 р. у контексті свята на честь Матері Божої з гори Кармель.

Близькість і молитва з українським народом

Після повернення до Риму Генеральний Настоятель у інтерв’ю для Vatican News розповів, що пережив насичений тиждень близькості і молитви з народом України. Його задум полягав у тому, щоб відсвяткувати свято Матері Божої з гори Кармель в Бердичівському санктуарії – святині, якою опікуються босі кармеліти в Україні і де зберігається ікона Матері Божої святого скапулярію, Небесна покровителька католиків в Україні, куди 16 липня українські римо-католики здійснили всеукраїнське паломництво за участю всіх єпископів.

Священик також розповів, що частина візиту була присвячена доставці медичних засобів та продуктів харчування в зони бойових дій, і сказав, що від цих зустрічей у нього залишилося дуже сильне враження. Він також зазначив, що ще одна річ, яка його дуже вразила, – це загибель багатьох молодих людей на лінії фронту. «Дуже вражає те, що молоді люди продовжують гинути», – сказав він. «Говорячи з нами, вони ніколи не розповідають подробиць, ніколи не називають цифр, не дозволяють нам говорити, де ми були, і не хочуть, щоб ми говорили назви місць, щоб не ідентифікувати їх», – зазначив він. Отець Маркес також висловив своє занепокоєння щодо війни, яка триває в Україні, та її впливу на цивільне населення, підкресливши, що служіння Ордену українському народові починається з молитви, яку вони вважають потужною та ефективною зброєю для досягнення миру.

Свідчення віри українського народу

Ще одним аспектом візиту, на якому наголосив отець Міґель, було свідчення віри, яке він побачив в Україні, і яке його дуже вразило, зокрема, коли він бачив людей, які брали участь у святкуваннях і молилися разом. Кармеліт розповів, що він вже був в Україні минулого року на Великдень, і його дуже вразило те, як вони святкували незабаром після початку війни, і тепер, коли сирени звучали п'ять чи шість разів під час його візиту, люди й далі молилися і були об'єднані в молитві. «Минулого року було дуже вражаючим святкувати Великдень, чути "Христос воскрес" і ввірятися в цей момент Діві Марії з гори Кармель, шукаючи Її захисту», – зазначив він.

Генеральний настоятель запевнив, що кармеліти й надалі підтримуватимуть український народ також і гуманітарною допомогою, надаючи продукти харчування та медичне обладнання. Для цього відбувається збір пожертв, щоб мати змогу провадити цю гуманітарну діяльність.