Глава Адміністрації майна Святого Престолу розвіює чутки
  • Втр, 22/10/2019 - 16:55

Святому Престолу і Ватикану не загрожує ніякий крах, а журналістські висновки нагадують швидше сенсаційні романи, а не дійсність, - заявив глава Адміністрації майна Святого Престолу (APSA).

Єпископ нунцій Галантіно пояснив, що майно, яким керує його дикастерія, походить в основному з пожертвувань віруючих з усього світу. Крім того, в 1929 р. Італія в силу Латеранських угод і Фінансової конвенції перерахувала Державі Ватикан певну суму, пов'язану з рішенням так званого «Римського питання». Її частину Пій XI вирішив вкласти в нерухомі і рухомі об'єкти і наказав здійснювати інвестиції не тільки в Італії, але і в інших країнах.

"Таким чином, фонд не пов'язаний з спекуляцією - це спосіб забезпечити Церкві свободу у виконанні місії, а також подальший розвиток в майбутньому", - пояснив єрарх в інтерв'ю для Avvenire. Він нагадав, що у Ватикані немає ні податкової, ні митної системи, немає державної заборгованості. Його ВВП, якщо можна так назвати, базується виключно на доходах від власності (в тому числі Ватиканських музеїв) і на пожертвуваннях вірних і єпархій.

Єпископ Галантіно наголосив, що в 2018 р. бюджет його установи був закритий з прибутком в 22 мільйони євро. Однак виникла необхідність в особливих випадках для збереження діяльності католицької лікарні і робочих місць в ній, що призвело до негативного сальдо. Він додав, що в Адміністрації майна немає секретних і зашифрованих банківських рахунків: виключно рахунки дикастерій Святого Престолу і пов'язаних з ними юридичних осіб, а також ватиканського Губернаторату.

Єпископ Галантіно зауважив, що дехто хоче, щоб, з одного боку, в Церкві нічого не було, а з іншого, щоб вона забезпечувала належну оплату своїх співробітників і відповідала на численні потреби. "Очевидно, що так не може бути", - наголосив він. Єрарх вважає, що Святому Престолу потрібно скоротити витрати на персонал і матеріали, і це вже робиться з великою обережністю і уважністю.

"Тому немає сенсу турбуватися про гіпотетичну неплатоспроможність. Ми, скоріше, говоримо про реальність, де ми розуміємо, що необхідне скорочення витрат. Так відбувається і в хорошій сім'ї, і в серйозній державі", - пояснив керівник Адміністрації майна.

Єрарх нагадав, що в рамках Ватикану діють дві основні структури: Святий Престол і Держава Ватикан. У той час як перша традиційно фіксує дефіцит, друга має профіцитний бюджет. Він зауважив, що в адмініструванні його дикастерії 2400 квартир, в основному в Римі і Кастель-Гандольфо, і 1600 магазинів і офісів. Ті, що не приносять прибутку, призначені для співробітників ватиканських установ, в основному як житло.

Окрім того, єпископ Галантіно твердо виступив проти думки, що існує конфлікт між Папою, котрий прагне реформ, і працівниками Курії, котрі цьому перешкоджають. "Ми постійно працюємо над збалансуванням доходів і витрат, і тому намагаємося робити саме те, що хоче Папа", - зазначив єрарх, і закликав сприймати іншу інтерпретацію, як абсолютно вигаданий підхід до реальності.