Християни Китаю протестують, виготовляючи хрести вдома
  • Срд, 29/07/2015 - 19:24

Християни з провінції Чжецзян на сході Китаю розпочали акцію домашнього виготовлення хрестів після того, як влада усунула там понад 1200 церковних хрестів. В суспільному порталі «Weibo» з’явились фото людей, які виготовляють дерев’яні хрести і малюють їх у червоний колір.

Дописи на порталі заохочують християн вішати хрести вдома і носити з собою. Один із користувачів написав: «Нехай хрест закорениться в серці кожного».

Священик Чен Кайхуа з духовної семінарії провінції Сичуань на своєму профілі закликав вірних з інших частин Китаю приєднатись до акції «безпечної і відповідної закону непокори без застосування насильства». Завтра побачите хрести в усій провінції Чжецзян, – написав священик.

Така акція є реакцією на знесення хрестів з церков, що триває вже півтора року у зв’язку з тим, що вони наче нелегально встановлені і загрожують безпеці.

Мая Ванг з організації «Human Rights Watch»  зазначила, що китайська влада завжди з підозрою ставилась до релігії і ретельно контролювала усілякі її прояви. Китайці можуть визнавати лише одну з п’яти офіційних релігій. «Однак слід наголосити, що багато храмів, з яких знесли хрести, є офіційними церквами, які визнає влада. Той факт, що зараз вони піддаються додатковому контролю, свідчить про те, що і так низький рівень толерантності до релігійної діяльності ще зменшився за правління президента Сі Цзіньпіна», – сказала вона.

В п’ятницю 24 липня визнаний владою єпископ Чжу Вейфанг з єпархії Венчжу очолив групу священиків, що виступають проти знесення хрестів. Перед будівлею влади в Венчжу вони вимагали поваги до релігії.