Християни становлять 47% населення Лівану
  • Пон, 09/11/2015 - 21:36

Як показують останні соціологічні опитування, на сьогоднішній день християни становлять майже половину населення Лівану - сорок сім відсотків.

Відповідні дані ЗМІ надав вчений-соціолог, автор численних публікацій на цю тему доктор Бутрос Лабкі.

За його словами, незважаючи на поширену думку, що християни залишаються релігійною меншиною ліванського суспільства, соціологічна картина до кінця 2015 року говорить про значні зміни: кількість ліванців-християн стала майже рівною кількості ліванських мусульман. При цьому опитування враховують як мусульман-громадян Лівану, так і сирійських і палестинських біженців, які сповідують іслам і проживають на території країни.

Причина подібної зміни в порівнянні з показниками 1990-х і 2000-х років криється, згідно Лабкі, в зростанні мусульманської міграції в держави Затоки, Європи та Північної Америки.

«Підвищення якості навчання дозволяє молодим мусульманам вивчати іноземні мови і, згодом, виїжджати з країни в пошуках фінансової стабільності. З іншого боку, демографічна ситуація в мусульманських районах погіршилася через підвищення рівня освіти емансипованих жінок-мусульманок, що народжують сьогодні всього по дві-три дитини», - підкреслив експерт.

Як зазначає Лабкі, ідеологічний міф, що описує християн держави як «меншість», вже не може бути використаний відповідними силами Лівану у внутрішньополітичній боротьбі. Про зміну тенденцій в ліванській соціальній політиці красномовно свідчить недавня вимога ісламських фракцій парламенту забезпечити участь громадян-мусульман, які емігрували, в голосуваннях всіх рівнів через численні посольства, консульства і представництва.