«Хто визнає Мене перед людьми…» Всеукраїнське паломництво медиків до Бердичева
  • Срд, 24/10/2018 - 10:47

Нещодавно, 20 жовтня 2018 р. відбулося V-те Всеукраїнське паломництво медичних працівників до Санктуарію Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в м. Бердичеві, які вкотре зібралися біля Божої Матері, аби набратися духовних сил і наснаги для свого важливого й нелегкого служіння перед обличчям викликів сучасного суспільства. Понад 80 працівників з різних сфер медицини, а також священиків, котрі їм товаришували, прибули з Хмельницького, Хмільника, Коростишева, Житомира, Києва, Попільні, приєдналися й медики з Бердичева.

Головний ініціатор та організатор паломництва, ординарій Луцької Дієцезії Єпископ Віталій Скомаровський тепло привітав учасників паломництва, представив прибулих, наголосив на важливості даної зустрічі з огляду на загальну ситуацію в Україні, кризу суспільства і цінностей, після чого надав слово Олені Данилюк, працівнику міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну», Заступнику завідуючої відділом по роботі з жінками у кризових ситуаціях.

Пані Олена представила історію, мету та основні напрямки діяльності фонду, який допомагає найвразливішим верствам населення: жінкам з небажаною вагітністю та дітям з інвалідностями і їхнім сім’ям. Його діяльність поширюється на Житомир та Житомирську область. Саме цінність життя знаходиться на першому місці у програмі їхнього служіння. За 20 років діяльності (з 1998 р.) працівники «Місії в Україну» допомогли зберегти 1860 вагітностей. Зокрема, консультанти-психологи допомагають жінкам з небажаною вагітністю побачити виходи з ситуації, показати, що, крім аборту, вони можуть знайти альтернативу і, виходячи з досвіду працівників, практично кожна з них приймає рішення зберегти вагітність. Пізніше фонд 18 місяців підтримує таких жінок, аж до того часу, коли жінка може віддати свою дитину в дитячий садочок. Потім допомагає консультаціями та при можливості — гуманітарною допомогою. Вік жінок, які звертаються за допомогою через небажану вагітність — від 14 років. Як правило, вони пояснюють своє небажання народжувати складними фінансовими обставинами, небажанням чоловіка чи хлопця мати дитину або ризиком втратити роботу чи житло. Аби запобігти небажаній вагітності, розповсюдженню венеричних захворювань та наркотичних залежностей, працівники фонду проводять просвітницькі заняття з профілактики ризикованої поведінки серед молоді середніх, професійних та вищих учбових закладів, інтернатів а також серед жіночих колективів.

Пізніше лікар-педіатр Алла Гуцол поділилася розповіддю про спільноту лікарів «Добрий самарянин», що розвиває свою діяльність при парафії Господа Ісуса Христа, Царя Всесвіту у м. Хмельницькому, до складу якої входить уже близько 60 осіб. Спільнота утворилася з «Кола Живого Розарію» медиків, що його 4 роки тому благословив єпископ Леон Дубравський. Зараз таких кіл є 3. Спільнота має свої щомісячні зустрічі, Святу Літургію, адорації, біблійні зустрічі, паломницькі виїзди, а також організовує реколекції для медиків (наступні, до речі, відбудуться 10–11 листопада). Основною метою спільноти «Добрий самарянин» є молитва, зокрема за працівників медицини й за їхніх пацієнтів. Спільнотою опікуються священики, духовним наставником на даний час є о. Володимир Совіньскі ОР.

Після Святої Меси відбулася спільна молитва Розарію, підготовлена медиками з Хмельницького, на основі роздумів сестри Софії Шиманек із Згромадження Дочок Божої Любові, основною темою яких був фрагмент Євангелія від св. Луки: «Блаженні ті, що слухають слово Боже і виконують його» (Лк 11, 28).
Під час обіду, яким завершилося паломництво медичних працівників, була нагода для знайомства та спілкування, обміну думками, проблемами, досвідом.
Своїми враженнями після паломництва поділилася лікар Антоніна Хоптяр з м. Хмельницького: «Паломництво відкриває нам щоразу нові шляхи для вирішення тих проблем, з якими стикаємося в щоденному житті… Це паломництво відкрило надію, що цінність життя як Дару Божого може ще відродитись в нашому суспільстві. Спасибі за Службу Божу у намірі всіх медичних працівників і наших пацієнтів, це додає сил для щоденної праці». 

 

Далі відбулася урочиста Свята Літургія у намірах медичних працівників, яку очолив Єпископ Віталій Скомаровський. Під час проповіді, звертаючись до Євангелія даного дня, у якому Христос говорить про визнання або відречення від Нього перед людьми (пор. Лк 12, 8–9) Його Преосвященство роздумував над тим, наскільки ми готові визнавати свою віру — так радикально, як, наприклад, хасиди чи мусульмани. Так, ми носимо хрестики — як вираз нашої віри чи іншу християнську символіку або ж гарно говоримо про християнські істини, але таких знаків чи слів замало, необхідно визнавати віру своїм життям, справами і кожен до цього покликаний. Сили слід черпати у Бога, щоб бути вірними Йому у нашій діяльності, слухати Його Слова, котре допоможе жити так, щоб інші побачили Євангеліє у нас самих.