Єдина церква в Сомалі продовжує функціонувати
  • Чтв, 27/10/2016 - 12:52

Апостольський Адміністратор Моґадішо (Сомалі) монс. Джорджо Бертен розповів для фундації «Церква в потребі», що на сьогоднішній момент на території Сомалі функціонує одна єдина католицька церква св. Антонія Падейського у місті Харґейса в Сомаліленді – автономній області Сомалі.

Проте, навіть просто відвідувати св. Меси у цій країні є небезпечно для життя. Стосовно католицької присутності в сомалійській столиці Моґадішо Апостольський Адміністратор розповів, що це взагалі є неможливо через небезпеку для життя. Навіть присутність католицьких працівників Карітасу в сомалійській столиці просто неможлива. Тому Карітасу доводиться надавати допомогу потребуючим через різні сомалійські організації, а не на пряму.

Після вбивства єпископа Сальваторе Коломбо 27 років тому в Моґадішо ісламістські мілітанти повністю зруйнували інфраструктури Католицької Церкви в сомалійській столиці. Як розповідає єпископ Бертен, ісламісти свідомо спрямовують свою агресію на католиків у Сомалі.

Сомалі на даний момент не функціонує як держава. На її території існує низка самопроголошених незалежних та автономних псевдодержавних утворень.   Більшість католиків із Сомалі втікли перед ісламістським насильством у сусідню країну Джибуті, де зараз Католицька Церква має свободу, а католицька громада нараховує 5 тис. вірних.