Єпископи Астани: застерігаємо і забороняємо священникам уділяти благословення для неврегульованих пар
  • Срд, 20/12/2023 - 18:54

«Завдяки таким благословенням Католицька Церква стає, якщо не в теорії, то на практиці, пропагандистом глобалістичної та безбожної гендерної ідеології», – читаємо в заяві Архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані щодо декларації «Fiducia supplicans», проголошеної 18 грудня 2023 р. Дикастерією доктрини віри та затвердженої Папою Франциском. Авторами заяви є Томаш Пета, архиєпископ-митрополит Архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані, та Атанасій Шнайдер, єпископ-помічник Архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані.

Ось повний текст документу:

Позиція Архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані щодо декларації «Fiducia supplicans»

оголошеної 18 грудня 2023 р. Дикастерією доктрини віри та затвердженої Папою Франциском

Декларованою метою вищезгаданого документу Святого Престолу є створення можливості «благословення пар у неврегульованих ситуаціях і одностатевих пар» (вступ до документу). Водночас у документі запевняють, що такі благословення будуть уділятись «без офіційного погодження їхнього [тобто цих пар] статусу чи будь-якої зміни незмінного вчення Церкви щодо шлюбу».

Той факт, що документ не дозволяє «шлюб» одностатевих пар, не повинен зробити священників і вірних сліпими щодо великого обману і зла, яке полягає у дозволі благословення пар у неврегульованих ситуаціях і одностатевих пар. Таке благословення прямо і серйозно суперечить Божественному Об’явленню і безперервному, двохтисячолітньому вченню і практиці Католицької Церкви. Благословення пар у неврегульованих ситуаціях і одностатевих пар є серйозним зловживанням Найсвятішим Іменем Бога, тому що це Ім’я взивається щодо об’єктивно гріховних перелюбних стосунків чи гомосексуальної діяльності.

Тому жодне формулювання вищезгаданої декларації Святого Престолу, хоч би яким гарним воно не було, не може применшити той факт, що такі санкціоновані благословення мають далекосяжні, згубні наслідки. Завдяки таким благословенням Католицька Церква стає, якщо не в теорії, то на практиці пропагандистом глобалістичної та безбожної «гендерної ідеології».

Як наступники Апостолів і вірні нашій урочистій присязі, складеній під час єпископської хіротонії, «берегти спадщину віри в чистоті та непорушності, згідно з традицією, яка завжди і всюди дотримується в Церкві з часів Апостолів», ми застерігаємо та забороняємо священникам і вірним Архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані отримувати та практикувати будь-яку форму благословення пар у неврегульованих ситуаціях та одностатевих пар. Само собою зрозуміло, що будь-який щиро розкаяний грішник із твердим наміром залишити гріх і покласти край своїй об’єктивно гріховній ситуації (наприклад, співжиття поза канонічно дійсним шлюбом чи одностатеве громадянське партнерство) може отримати благословення.

Зі щирою братерською любов’ю звертаємося з належною пошаною до Папи Франциска, який, дозволяючи благословення подружжям у неврегульованому стані та одностатевим парам, «поступає неправильно згідно з правдою Євангелія» (пор. Гал. 2, 14), вживаючи слова, якими святий апостол Павло публічно застерігав першого папу в Антіохії. Тому, в дусі єпископської колегіальності, ми просимо Папу Франциска скасувати повноваження благословляти пари в неврегульованому стані та одностатеві пари, щоб Католицька Церква могла однозначно сяяти як «стовп і опора істини» (1 Тим. 3:15) для усіх, хто щиро бажає пізнати волю Божу і, виконуючи її, осягнути вічне життя.

Астана, 19 грудня 2023 р.

+ Томаш Пета, Архиєпископ Митрополит Архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані

+ Атанасій Шнайдер, єпископ-помічник Архиєпархії Богоматері Астани