Єрусалим: Патріархи проти продажу нерухомості
  • Чтв, 09/07/2020 - 22:18

Глави Церков та церковних громад у Святій Землі солідарні з православним Патріархатом Єрусалиму в його спробах повернути майно, яке 2004 р. придбала організація «Атерет Коханім» поблизу християнського району Святого Міста. Ця організація підтримує поселення євреїв у старому міcці Єрусалиму та в його безпосередньому сусідстві, населеному арабами.

Справа триває з 2004 р. Як пригадує агентство «Fides», продаж церковного майна свого часу викликав протести в православному світі, що «призвело до того, що Святий Синод усунув з посади тодішнього патріарха Іринея за звинуваченням у несанкціонованому продажу майна патріархату». Відтоді Греко-Православна Церква безуспішно домагалася в ізраїльських судах скасування акту купівлі-продажу, оскільки вона стверджує, що це було незаконно та несанкціоновано. 24 червня суд Єрусалиму остаточно відхилив подання Патріархату в цій справі.

Посилаючись на це рішення, 13 патріархів та християнських зверхників  висловили стурбованість діяльністю крайніх угрупувань, які, купуючи нерухомість у так званому християнському районі, порушують плюралістичну ідентичність Єрусалиму, послаблюючи присутність християн.

Питання власності у Святій Землі дуже делікатні. Нагадаємо, що нещодавно також латинський Патріархат Єрусалиму мусів продати своє майно в Назареті. До цього його змусили великі борги, які, як зазначається в повідомленні, є наслідком поганого управління фінансами призначеного на посаду  адміністратора патріархату італійського францисканця Ахриєпископа  П'єрбаттіста Піццабалли. Цього разу покупцем церковної нерухомості в рідному місті Ісуса був арабський бізнесмен.