Єрусалимським християнам пригрозило знищенням невідоме ісламістське угруповання
  • Втр, 30/06/2015 - 09:48

В Єрусалимі в минулий четвер з'явилися листівки, в яких "невірних християн" закликають невідкладно покинути місто, оскільки в іншому випадку їм загрожує розправа.

"Невірним же християнам ми говоримо: ви повинні зараз же покинути місто, інакше вас виріжуть як овець на світанку свята Ід аль-Фітр. Одного місяця більш ніж достатньо для виходу", - сказано в тексті листівки.

Ід аль-Фітр - це арабська назва мусульманського свята Ураза-байрам, який завершує священний для послідовників ісламу місяць Рамадан. Цього року Ід аль-Фітр припадає на 18 липня.

Повний текст листівки опублікований порталом "Православие.ru". Листівка адресована "нашим людям у чесному Єрусалимі".

"Ісламська Держава" вітає вас з настанням благословенного місяця Рамадан, який, з дозволу Аллаха, буде тяжким для сіоністів і арабських правителів-зрадників - і, зокрема, найбільшого зрадника з їх числа, іменованого Махмудом Аббасом Рідою, який і затвердив юдеїв і християн в землі мусульман!

О, наші родичі-мусульмани! Ми вітаємо ваші терпіння і зусилля і просимо вас - кожного з вас, на своєму місці - повідомляти нам про християн, що проживають серед вас, що працюють агентами сіоністів і країн Заходу. Всі вони під опікою посольств цих країн і їх зрадницьких комітетів, які працюють над поширенням нечестя і секуляризму, над відчуженням  мусульман від їх релігії. Члени вашої "Ісламської держави" знають, де живе велика частина тих християн - їх відстежили; але не всіх. Ми використовуємо ударні сили (групу "Гострих мечів") для очищення мусульманських кварталів від тих християн в місяць Рамадан для того, щоб зустріти Свято розговіння в абсолютно чистих кварталах. Ми почнемо з кварталів Бейт Ханіна, потім дійдемо до Шуафат, і так, квартал за кварталом, доберемося до Старого міста і Церкви Воскресіння для того, щоб очистити її від тих, хто порушив пакт халіфа Умара.

Невірним же християнам ми говоримо: ви повинні зараз же покинути місто, інакше вас виріжуть, як овець на світанку Свята розговіння. Одного місяця більш ніж достатньо для виходу.

Ісламська держава, Емірат Бейт аль-Макдіс ".

Пакт халіфа Умара, який згадується в тексті - це договір, укладений в 638 році між халіфом Умаром ібн аль-Хаттаб (585 - 644 роки), одним з найближчих сподвижників Мухаммеда, та представниками християнського населення Єрусалиму після завоювання міста мусульманами. У ньому християнам-жителям Єрусалиму гарантувалася безпека в обмін на дотримання певних умов.

Єрусалимські християни не повинні були будувати нові і відновлювати зруйновані храми і монастирі, відмовлялися від прозелітизму, не повинні були приховувати шпигунів і втікачів, чинити перешкоди для тих християн, хто вирішить перейти в іслам. Вони також зобов'язалися надавати притулок та поживу для кожного гостя-мусульманина протягом трьох днів. Цим договором заборонявся дзвін, виробництво і продаж спиртних напоїв. Перераховувалася також ціла низка вимог обрядового характеру: поступатися мусульманам місцем, якщо вони хочуть сісти, чи не наслідувати мусульман в одязі, не їздити на конях і не носити зброї, і т. д.

Договір, складений від імені християн, містить тільки одну санкцію за його порушення: "Недотримання будь-якого з пунктів угоди порушує його, і ви маєте право вчинити з нами так, як вважаєте за потрібне з людьми, звинуваченими в непокорі і бунті".

Поліція Ізраїлю на даний момент не має достовірну інформацію про те, наскільки серйозні ці загрози, а також про те, які сили ховаються за вивіскою "емірат Єрусалиму".

Латинський патріарх-емерит Єрусалимський Мішель Саббах і архієпископ Севастійський Феодосій з Єрусалимської православної церкви в своїх заявах зазначили, що загрози ісламських радикалів не матимуть ніякого ефекту, і християни не покинуть Єрусалим.

Генеральний директор організації "Caritas Jerusalem" священик Раед Абусалія так прокоментував ситуацію: "Ніхто не знає, хто підкидає ці листівки. Зрозуміло, що деякі з християн занепокоїлися. Але мусульмани відповіли на погрози навіть швидше за християн: багато мусульманських лідерів прокляли тих, хто стоїть за ІД, і заявили, що стануть грудьми за своїх християнських братів, якщо щось трапиться. А багато віруючих-християн відповіли, що ніколи не покинуть землю Христа, де вони народилися, і не будуть боятися жодних загроз".

За статистикою Єрусалимського інституту вивчення Ізраїлю, з 830 тис. жителів, що складали на кінець 2013 населення Єрусалиму, в конфесійному відношенні більшість складають юдеї - 61,4%, на другому місці знаходяться мусульмани - 35,6%. Християнське населення Святого Міста становить всього близько 2%, це близько 15 тис. жителів, 12 тис. з яких - араби.

У 1948 році співвідношення християн і мусульман в Єрусалимі було рівним - громади нараховували по 20% від загальної чисельності населення; 60% становили юдеї. Після утворення держави Ізраїль християнське населення міста постійно скорочується.